»Ne vem, kaj naj vam rečem. Nimam besed. Želim si, da bi sanjala,« nam je dejala starejša domačinka na Polzeli, ko smo v soboto pozno popoldan prišli na kraj, kjer naj bi se nekaj po 13. uri zgodil okruten zločin. Čeprav je gospa doma blizu hiše, kjer naj bi osumljeni kaznivega dejanja, 43-letni Andrej Vrščaj, dvignil roko nad starejšega domačina Vinka P., ki je dalj časa prijateljeval z njegovo mamo, pa sama ni videla ali slišala nič, kar bi pritegnilo njeno pozornost. »Veste, kaj je bilo nenavadno? Sosedov pes je močno lajal in se nikakor ni umiril. Žival pač čuti, da je nekaj narobe. Kmalu po tistem sem videla policiste in kriminaliste, ki so se pripeljali z več avtomobili, pripeljala sta se tudi reševalno vozilo in malo večji kombi. Kakšnih šest, sedem avtomobilov je bilo v trenutku na kupu, ulico pa so policisti zaprli s policijskim trakom,« nam je še povedala domačinka, ki je dogajanje opazovala s svojega balkona.

A kakšnega vpitja ali kar koli takšnega, kar bi vzbudilo pozornost, ni slišal tudi nihče drug od domačinov. In to čeprav se tragedija naj ne bi zgodila za štirimi zidovi hiše, pač pa zunaj nje, na vrtu za hišo, ki je očem skrit. O tem, kaj se je na vrtu zgodilo, so danes več povedali celjski kriminalisti na posebni novinarski konferenci. Včeraj je bilo znano le, da je osumljeni po dejanju usedel v avto in odpeljal, policisti pa so za pomoč pri iskanju zaprosili tudi širšo javnost.

Je mama posegla v spor?

Kolikor nam je uspelo izvedeti neuradno, naj bi osumljeni roko dvignil nad maminim partnerjem. Vinko P. naj bi že dalj časa prijateljeval z osumljenčevo mamo, ki jo domačini opisujejo kot prijetno, aktivno žensko, ki je po razvezi z možem, ki si je v Nemčiji že pred več leti ustvaril drugi dom, ostala v veliki hiši sredi Polzele. Ni znano, če je njen 43-letni sin še vedno živel z njo ali pa je v soboto prišel zgolj na obisk. A vse kaže, da ga je nekaj v trenutku tako vznejevoljilo, da se ni mogel obvladati.

Pograbil naj bi sekiro in z njo zamahnil proti nemočnemu Vinku. Pri tem mu je zadal smrtne rane, saj naj bi Vinko umrl že na samem kraju dejanja. Kriminalisti so danes na tiskovni konferenci potrdili še, da je v spor med sinom in Vinkom poskušala poseči mama, a jo je sin pri tem odrinil, da je padla po tleh in si zlomila roko. Zaradi tega so jo reševalci odpeljali na zdravljenje v celjsko bolnišnico. Pravzaprav je to, da je nekaj ur prej s sekiro ubil maminega prijatelja, osumljeni prostodušno priznal kar sam, in to policistom na avstrijskem Koroškem, v bližini Pliberka, kjer se mu je pokvaril avto.

Tako je poročala avstrijska agencija APA. Avstrijski policisti so zato Vrščaja pridržali in ga izročili slovenskim kolegom, ti pa so do zaslišanja pri preiskovalnem sodniku, kamor ga bodo zelo verjetno privedli danes, zanj odredili policijsko pridržanje. Osumljenemu Vrščaju, ki ga sicer domačini opisujejo kot mirnega človeka, pa za uboj grozi do 15 let zaporne kazni.