Na Policijski upravi Celje so danes predstavili nekaj več podrobnosti družinske tragedije, ki se je v soboto zgodila sredi Polzele. Prvi klic so policisti dobili malo po trinajsti uri, klicala jih je soseda osumljenega Andreja Vrščaja. Takoj so na Polzelo odhiteli policisti in kriminalisti, ki so ugotovili, da je žrtev kaznivega dejanja uboja 69-letni bližnji sosed Vinko P., ki je tega dne pomagal osumljenčevi mami pri spravilu drv.

»V času kosila je osumljeni starejšega soseda nagovoril, da so šli skupaj na vrt, kjer so prej sekali drva. Tam je prišlo med njima do nesoglasja, osumljeni pa je skušal z žrtvijo obračunati. Ko je mama poskušala posredovati v sporu, jo je sin tako močno odrinil, da je padla in si pri tem zlomila roko. Takoj zatem je pograbil sekiro in z njo večkrat močno udaril soseda po glavi, tako da je ta poškodbam na kraju podlegel. Potem je sedel v avto in se odpeljal proti Velenju. Mi smo za njim takoj sprožili iskalno akcijo, ob pol petih pa smo bili obveščeni, da imajo avstrijski policisti v bližini Pliberka v postopku moškega, ki trdi, da je v Sloveniji nekoga ubil. Avstrijski kolegi so nam osumljenega še isti dan ob 22. uri na mejnem prehodu Holmec tudi predali,« je na kratko strnil dogajanje Aleš Slapnik s Policijske uprave Celje.

Zvonil pri sosedih

Razkril je še, da se je osumljeni Vrščaj pripeljal do nekega domačina v Avstriji in ga prosil, če lahko pokliče policiste, češ da je povzročil prometno nesrečo. Imel pa je poškodovano vozilo, saj naj bi zadel sosedov avtomobil, ko je že na Polzeli speljal s parkirnega prostora. Zatem pa je avstrijskim policistom v tekoči nemščini razložil, kaj naj bi storil pri nas v Sloveniji. Slapnik je povedal tudi, da sta sin in mama živela v isti hiši. Niso pa osumljenega nikoli prej obravnavali zaradi kakšnih nasilnih dejanj ali prekrškov. »Je pa pred leti bil pogrešan nekaj dni, ko je odšel od doma, a se je sam tudi vrnil. Prav tako je leta 2017 nadlegoval sosede, ko je zvonil na njihove zvonce, to pa je tudi vse,« je še razkril Slapnik. In tudi, da so zoper osumljenega Vrščaja spisali ovadbo zaradi umora in povzročitve hude telesne poškodbe.