Po klasičnem receptu gumbo vsebuje različne vrste zelenjave, tudi okro. To lahko dodate, lahko pa ga naredite "le" s čebulo, papriko, zeleno in korenjem.

Kaj postreči z gumbom?

Tradicionalno gumbo postrežejo z rižem, lahko pa ga postrežete tudi s (polnozrnatim) kuskusom. Ker je hitro pripravljen in ker odlično vpije omako. Lahko pa ga postrežete tudi le s kruhom, s katerim morate pomazato to božansko, dišečo in angelsko omako.

Še nekaj pomembnih informacij:

• To juho lahko pripravite čez celo leto. Pozimi le izpustite bučko, namesto svežega paradižnika pa uporabite paradižnike iz konzerve – približno 400 g bo dovolj. Če nameravate uporabiti sveže paradižnike – kar van v poletnem času močno priporočamo – imate dve možnosti. Lahko jih le narežete na kocke in jih ne olupite, lahko pa jih olupite. To najlažje naredite tako, da jih zarežete križ kraž, nato pa prelijete z vrelo vodo. Po petih minutah vodo odlijte, paradižnike pa olupite – enostavno bo šlo! Nikar pa ne obrezujte paradižnika, ker tako stran vržete čisto preveč!

• To juho lahko pripravite čez celo leto. Pozimi le izpustite bučko, namesto svežega paradižnika pa uporabite paradižnike iz konzerve – približno 400 g bo dovolj.

• Gumbo lahko pripravite tudi vnaprej, saj se odlično pogreje. Čisto ok je tudi odmrznjen.

• Namesto zelene lahko uporabite tudi koromač. Uporabite katero koli klobaso.

• Uporabite sveže surove ali že kuhane in tudi zamrznjene gambere. Ali so nekuhani vemo po barvi – surovi so sivkaste barve, kuhani pa roza barve. Kuhane torej kuhajte res le čisto malo časa, le pogrejte jih.

• Če uporabite brezglutensko moko, je jed primerna tudi za brezglutensko dieto.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 4 osebe):

Sestavine za zelenjavno osnovo:

2 žlici olivnega olja

1 veliko korenje

1 steblo zelene

1 (rdeča) čebula

4 stroki česna

2 papriki (rdeča, rumena, oranžna in/ali zelena)

1 bučka

1 feferon (neobvezno)

5 svežih paradižnikov (ali konzerva pelatov)

1 žlička suhega timijana

1 žlička suhega origana

1 žlička sladke paprike

0,75 l jušne osnove (ali vode in kocke)

sol

poper

Sestavine za bešamel omako:

50 g (polnozrnate) moke

50 g masla

0,5 l mleka

sol

Ostale sestavine:

1 (goveja) klobasa

1 velika skodelica gamberov

PRIPRAVA

V večji kozici segrejte olje, nato pa na njem zmehčajte sesekljane čebulo, zeleno in korenje. Nato dodajte najprej česen, nato pa na kocke narezani papriki in bučko ter po želji še feferon.

Dušite na nizkem ognju vsaj 20 minut. Ko se zelenjava zmehča, dodajte na kocke narezan paradižnik in vse začimbe, nato pa prilijte jušno osnovo, premešajte in delno pokrijte ter kuhajte vsaj pol ure.

Nato pripravite bešamel omako. V kozici raztopite maslo, nato pa dodajte moko. Dobro premešajte, da ne bo grudic, nato pa kuhajte pet minut, da se okus moke porazgubi. Vmes občasno premešajte. Nato v tankem curku dodajajte mleko, medtem ves čas mešajte. Kuhajte še nekaj minut, da dobite gosto, a tekočo omako. Po okusu jo posolite.

V gumbo previdno, a dobro umešajte bešamel. Zelenjava bo zelo mehka, zato ne mešajte preveč intenzivno, da ne dobite kremne juhe.

Ko gumbo zavre, dodajte gambere in na kolute narezano klobaso in pustite, da še enkrat zavre. Gumbo poskusite in dosolite in dopoprajte po potrebi.

Gumbo servirajte čez kuskus, riž, kvinojo ali bulgur ali pa ga pomazajte s kruhom.