Potem ko je obramba 57-letnega Štefana Mitrovića iz Verduna pri Stopičah, obtoženega povzročitve posebno hude telesne poškodbe pred dvema letoma, s pritožbo uspela na višjem sodišču in dosegla ponovno sojenje, je sodni senat novomeškega okrožnega sodišča obtoženega ponovno spoznal za krivega in mu izrekel identično kazen kot prvič. Za povzročitev posebno hude poškodbe mu je prisodil šest let zapora, ker pa je dejanje storil v času pogojnega odpusta po prestanem večjem delu 20-letne zaporne kazni zaradi uboja v Srbiji, mu je pogojni odpust preklical in izrekel enotno zaporno kazen devet let in deset mesecev zapora. Sojenje se je sicer tokrat precej vleklo, saj je Mitrović večkrat zamenjal odvetnika.

Senat je ponovno zaslišal številne, med njimi tudi ključne priče, da bi morda še natančneje razjasnile, kako natančno je prišlo do brutalnega pretepa. Oškodovanec, 42-letni Marko Potočar, ki je v pretepu utrpel več zlomov lobanje, nosnih kosti, čeljusti, obeh ličnic in sten očesne votline, zatrjuje, da se večine dogajanja zaradi hudih poškodb ne spominja, medtem ko je Mitrović tudi na ponovljenem sojenju vztrajal, da ni kriv in da sta pretep začela Potočar in njegov znanec Dejan N., on pa da se je zgolj branil.

Kdo je izzival in kdo bil izzvan?

Kot je pripovedoval Mitrović, naj bi v gostilni pil kavo, ko sta pristopila Potočar in Dejan N. ter ga na vsem lepem začela izzivati. Sploh slednji menda ni hotel odnehati, Potočar pa naj bi ga pri izzivanju celo spodbujal. Da bi se pomirili, sta se Mitrović in Potočar rokovala, pri tem pa naj bi oškodovanec obtoženca močno sunil v rebra. »Bil sem izzvan,« je Mitrović opravičeval svoje dejanje, ko je Potočarja s pestjo večkrat močno udaril v glavo, da je ta padel po tleh.

Najbrž bi imel senat nekoliko lažje delo, če bi svojo plat zgodbe povedal tudi oškodovanec, ki pa trdi, da je v pretepu izgubil zavest in se zbudil šele v bolnišnici. Povedal je, da se jima je obtoženi »ves čas nekaj nasmihal«, kar je Dejana N. precej razburilo, sam pa naj bi ga miril. Kaj več se ne spomni, je ponavljal, niti tega ne, da naj bi naročila »meter stock cole«, kot je pričal lastnik gostilne, ki je takrat stregel. Ob tem je zanimivo mnenje izvedenca, ki je ugotovil, da Potočarjeve poškodbe vendarle niso bile take, da bi povzročile izgubo spomina. Oškodovanec je večkrat dejal, da čuti posledice še danes, med drugim je na enem očesu delno izgubil vid, ima hude glavobole, nočne more, jemlje pomirjevala in obiskuje psihiatra.

Sosedje so sicer Mitrovića opisovali kot delovnega človeka. Sploh odkar je prišel iz zapora, je znal po cele dneve delati v gozdu, izogibal se je konfliktom in pijači. V preteklosti, ko je kaj popil, pa je znal biti »zelo eksploziven«, kot se je izrazila ena od prič, medtem ko ga je tožilec označil za tempirano bombo. Sodba še ni pravnomočna.