Nogometaši Olimpije so letošnjo sezono slovenskega nogometnega prvenstva končali za zastavljenimi cilji. Čeprav so bili v igri za naslov prvaka vse do konca, pa se jim je ta izmaknil po remiju (2:2) v zadnjem krogu proti Celju. »Prvenstva nismo zaključili tako, kot smo si želeli in pričakovali, zaradi tega sem globoko razočaran in žalosten za vse vas, ki imate Olimpijo v svojih srcih in ste se veselili našega uspeha prav tako kot jaz,« je v pismu navijačem na spletni strani ljubljanskega prvoligaša zapisal prvi mož kluba Milan Mandarić.

Trenutne razmere posledica nakopičenih težav

Zmaji so sezono končali šele na tretjem mestu, pa čeprav ima Olimpija po besedah ameriškega poslovneža srbskega rodu »najbolje plačane posameznike«. Kot je dejal, razlogi za neuspeh nikakor niso preprosti. »igralci so imeli vse pogoje za normalno delo in doseganje vrhunskih rezultatov. To kakovost smo lahko videli na tekmah, kjer je ekipa zasijala v polnem sijaju. Sledili so nerazložljivi padci in že v naslednji tekmi smo gledali povsem drugačno ekipo, ki je igrala brez volje in želje po zmagi.«

Ravno »nerazložljivi padci« so bili po trditvah Mandarića tudi glavni razlog, da Olimpija sezone ni sklenila s trenerjem Safetom Hadžićem, temveč mladim hrvaškim strategom Dinom Skenderjem, ki je Hadžića zamenjal le nekaj krogov pred koncem sezone. »Odločitev za menjavo nekdanjega trenerja je sledila kot rezultat ocene, da so razmere v moštvu pred nadaljevanjem prvenstva zelo slabe, tako fizično kot v moštvenem duhu. Ko sem slišal, da iz našega strokovnega štaba prihajajo glasne želje, da ne nadaljujemo prvenstva in osvojimo naslova, ker smo trenutno prvi, sem ugotovil, da je vrag odnesel šalo in da so spremembe nujne. Poleg tega menim, da so trenutne razmere posledica težav, ki so se nakopičile v zadnjih letih, zaradi malomarnega dela in škodljivih dejanj posameznikov iz prejšnjega vodstva, kar je še dodatno obremenilo finančno poslovanje kluba in pripeljalo v Olimpijo veliko nogometašev, ki nikoli niso imeli mesta v klubu. Zaradi tega smo morali z mnogimi od njih odpovedati pogodbe, v zadnjih šestih mesecih pa smo tudi popolnoma zamenjali vodstvo v naših pisarnah.«

Olimpiji ne more obrniti hrbta

Razgovoril se je tudi o svoji prihodnosti v klubu. Čeprav je v aprilskem intervjuju za naš časopis napovedal, da se bo po koncu sezone umaknil iz Olimpije, pa tega očitno ne bo storil. »Ponudil sem jim priložnost, da poiščejo nove ljudi, ki bodo še naprej skrbeli za klub po mojem odhodu. Od začetka leta smo naredili veliko, da bi bili stroški Olimpije sprejemljivi in da to ne bi bil razlog, zaradi katerega Olimpija ne bi mogla najti novih vlagateljev. Do danes nisem prejel nobenega signala ali sporočila, iz katerega bi lahko razbral, da je usoda kluba pomembna za vsakogar in da obstajajo ljudje, ki bi radi poskrbeli, da lahko Olimpija normalno deluje tudi v prihodnje. Kljub svojemu prvotnemu namenu preprosto ne morem biti neodgovoren in prepustiti kluba samemu sebi. Olimpiji ne morem mirno obrniti hrbta in je zapustiti, če bi to pomenilo njen razpad. Odnos nekaterih je bil sicer pogosto takšen, da me je k takšni odločitvi maksimalno spodbudil. Kljub temu je moja odgovornost do podjetij, ki jih upravljam, prevladala,« je povedal.

Za konec se je zazrl še v prihodnje mesece in poudaril, da »s trenutnim načinom dela klub ne more nadaljevati« ter napovedal določene spremembe – predvsem igralske zasedbe. »Čas je za novo in drugačno Olimpijo. Olimpijo, ki bo ekipni duh postavila v ospredje pred individualnimi lastnostmi in še naprej gojila domače kakovostne nogometaše, ki bodo v prihodnosti hrbtenica kluba. Tako igralsko kot finančno. Olimpija se bo kadrovsko bistveno spremenila. Moja želja je tudi, da bi v prihodnjih dneh, po krajšem premoru, nadaljeval z intenzivnim iskanjem novih ljudi, ki bi lahko zagotovili prihodnost kluba in mi omogočili, da zaključim svojo zgodbo oziroma poglavje v Olimpiji,« je sklenil Mandarić.