Po novem bi nadzornike, z izjemo enega, ki ga izvoli svet delavcev, imenovala vlada, prvič že v 15 dneh od uveljavitve zakona. Zdaj državni zbor imenuje člane nadzornega sveta z večino glasov vseh poslancev. Po novem v zakonu v členu, ki govori o načelih neodvisnosti in nepristranskosti, ne bi bilo več navedbe, da STA ne sme, dejansko ali pravno, postati odvisna od katerekoli ideološke, politične ali ekonomske skupine.

»Vlada je danes na portalu e-demokracija objavila spremembe medijske zakonodaje, s katerimi skuša vzpostaviti vzvode za menjavo vodstva Slovenske tiskovne agencije (STA), izstradati RTV Slovenija ter ustanoviti nekakšen medijski sklad, iz katerega bi se napajale televizije, kot je Nova24. Janša že dolgo z vso silo obračunava z javnimi mediji. STA obtožuje, da je "ventilator lažnih novic", o RTV govori kot o "javni hiši", medtem pa naj bi bila Nova24 "prva v službi resnice". Ironija je, da so vse te oznake (kot večina Janševih izjav) v diametralnem nasprotju z resničnostjo – bodo pa postale boleča realnost v hipu, ko Janši prevzem javnih medijev uspe,« je na svojem facebook profilu zapisal Luka Mesec iz Levice.

Sklicana nujna seja odbora DZ za kulturo

»Povedo pa te spremembe veliko tudi o vladnih prioritetah. V Sloveniji se mesec dni po "zmagoslavnem preletu" ameriških letal ob Toninovi "zmagi nad koronavirusom" širi drugi val okužb. Namesto, da bi vlada vse napore vlagala v krepitev javnega zdravstva, pripravljala domove za starejše na novi val, zagotavljala dostopna testiranja in podobno, se ukvarja s kadrovanjem po državnih podjetjih, rovarjenjem po policiji in uzurpacijo javnih medijev. Ne za koronavirus, ne za javno zdravje, tej vladi gre samo za oblast,« je bil do predlaganih zakonskih spremeb še kritičen Mesec.

V SMC pa so ministrstvo opozorili, da bi morali pri celoviti prenovi zakona razmišljati o večji samostojnosti nacionalnega radia in televizije. V NSi se še niso izrekli o konkretnem predlogu. Opozicijska SAB pa je opozicijske partnerje povabila k sopodpisu zahteve za sklic nujne seje odbora DZ za kulturo. Ta je že sklicana za 15. julij.