Novo žarišče okužbe s covidom-19 je postal center starejših Pristan v Vipavi. Okuženih je devet stanovalcev in šest zaposlenih, vir okužbe pa še ni znan. Štiri stanovalce centra so odpeljali na ljubljansko Infekcijsko kliniko, za pet danes odkritih okuženih stanovalcev pa še urejajo sprejem v bolnišnico. Vse okužene zaposlene so poslali v karanteno, v kateri so tudi tisti zaposleni doma, ki so bili na testiranjih sicer negativni, a so imeli stike z okuženimi v domu.

Po besedah direktorja centra Martina Kopatina so imeli pripravljen načrt za takšen primer. Takoj so tudi drugače organizirali delo z vso potrebno zaščitno opremo. Danes so na koronavirus testirali še več deset stanovalcev in zaposlenih, rezultate pričakujejo v kratkem.

»Nihče od stanovalcev nima hujših znakov bolezni, le dva med njimi sta imela rahlo povišano temperaturo, drugi pa niso imeli nikakršnih znakov bolezni,« je še povedal Kopatin. Novo skupino stanovalcev bodo testirali jutri zjutraj.

Janković v karanteni

Nove okužbe so konec tedna potrdili še v Slovenski Bistrici (3), Ljubljani (2) in Sevnici (2), po eno okužbo pa v desetih drugih slovenskih občinah. Zaradi pozitivnega testa družinskega člana, ki je bil na novi koronavirus testiran v soboto dopoldne, je ljubljanski župan Zoran Janković danes opravil testiranje na novi koronavirus. Izid je negativen, župan pa bo preventivno ostal v karanteni.

Predsednik vlade Janez Janša je na twitterju zapisal, da je v državi izjemno veliko kršitev omejitvenih odlokov – še posebno v gostinstvu in pri prekoračitvi zbiranja do 50 oseb. Pri kršitvah naj bi prednjačili nekateri politiki, je pristavil.

Od konca aprila je bilo v Sloveniji več tednov relativnega zatišja, kar zadeva nove okužbe. Tik pred koncem šolskega leta se je število novookuženih v Sloveniji ponovno začelo povečevati. Po podatkih NIJZ je v Sloveniji trenutno 180 aktivno okuženih, kar je precej manj kot v državah zahodnega Balkana. Okužbe v Sloveniji se sicer bolj širijo med mlajšo populacijo.