Vsega skupaj so od začetka epidemije okužbo z novim koronavirusom na Hrvaškem potrdili pri 3094 ljudeh, 113 jih je umrlo, 2183 pa jih velja za ozdravljene.

Največ novih primerov v zadnjih dneh beležijo na območju Zagreba - v zadnjem dnevu so jih tam potrdili 36 - ter na zahodu države. Okužbo so med drugim nazadnje potrdili tudi pri eni osebi iz Istre, pa tudi pri sedmih ljudeh v Dubrovniku - neuradno naj bi bila sedmerica konec junija na poroki v Zagrebu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V petek so iz Hrvaške poročalo o še višjem številu novih okužb - v 24 urah so jih namreč potrdili 96, kar je bilo največ po 1. aprilu.

V Črni gori največ dnevnih okužb z novim koronavirusom v drugem valu epidemije

V Črni gori so danes potrdili 57 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največji porast okužb na dnevni ravni po začetku drugega vala epidemije 14. junija, je sporočil črnogorski inštitut za javno zdravje. V zadnjih treh tednih so v Črni gori zabeležili 396 okužb z novim koronavirusom. Dve osebi naj bi bili v smrtni nevarnosti.

V Severni Makedoniji v zadnjih 24 urah potrdili 147 novih okužb z novim koronavirusom

V Severni Makedoniji so v zadnjih 24 urah potrdili 147 novih okužb z novim koronavirusom, od tega 64 v Skopju. Opravili so 1296 testov.

V Severni Makedoniji je trenutno 3611 aktivnih okužb, od tega v Skopju 1987. Po podatkih makedonskega ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 nazadnje umrlo šest bolnikov; trije v Skopju, po eden v krajih Kumanovo, Štip in Berovo.

Skupno so v Severni Makedoniji doslej potrdili 6932 primerov okužb z novim koronavirusom in 334 smrti zaradi covida-19. Okrevalo je 2987 bolnikov.

ZDA v praznični konec tedna z nadaljevanjem rasti okužb z novim koronavirusom

V ZDA so v petek našteli rekordnih 52.300 novih okužb, najhuje pa je še vedno na jugu in zahodu države, ki jim je bil prvi val pandemije aprila letos bolj ali manj prihranjen. V Arizoni, kjer so v petek poročali o rekordnih 4433 primerih novih okužb z novim koronavirusom, se zdravi sedaj 3013 ljudi, kapacitete za intenzivno nego pa so zapolnjene 91-odstotno. Skupaj je tam že 92.000 okuženih in 1800 mrtvih.

Primer okužb ponovno naraščajo tudi v New Yorku, kjer je guverner Andrew Cuomo v petek prvič po 12. juniju poročal o več kot 900 novih okužbah (918) na dan. Umrlo je le devet ljudi, od vseh opravljenih testov pa se jih je pozitivnih vrnilo 1,38 odstotka.

Florida je v petek poročala o 9488 novih primerih okužb, potem ko je v četrtek dosegla rekord z več kot 10.000. Poročala je tudi o 67 smrtnih žrtvah. Miami je zaradi tega od petka naprej za nedoločen uvedel policijsko uro od 23. ure zvečer do 6. ure zjutraj. Pozitivnih testov je na Floridi 16 odstotkov.

V Rusiji število smrtnih žrtev covida-19 preseglo 10.000

V Rusiji je število smrtnih žrtev covida-19 preseglo 10.000, so danes sporočile oblasti. Število je nižje kot v številnih drugih državah z večjimi izbruhi novega koronavirusa, a kot so priznale pristojne zdravstvene oblasti, uradno število smrtnih žrtev zajema le tiste, pri katerih je covid-19 glavni vzrok smrti.

V BiH prek 200 novih okužb, največ od začetka epidemije

V Bosni in Hercegovini so danes potrdili 218 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka epidemije. 115 okužb so zabeležili v Federaciji BiH - od tega 99 v Sarajevu -, 103 pa v Republiki srbski.

V Angliji vrata znova odprli pubi, restavracije in frizerji

V Angliji so danes v okviru obsežnega rahljanja ukrepov po treh mesecih vrata odprli pubi, restavracije, frizerski saloni in številne druge ustanove in storitve s področja kulture in turizma. V strahu pred širjenjem koronavirusa je treba upoštevati stroga pravila medsebojne razdalje, premier Boris Johnson pa je ljudi pozval k odgovornemu ravnanju.

V Kataloniji zaradi porasta okužb v karanteno območje z 200.000 prebivalci

V Španiji so prvič od rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa danes znova odredili karanteno za večjo območje. Gre za okrožje Segria v Kataloniji, kjer živi približno 200.000 ljudi, večina v mestu Lleida. Na območju so namreč v preteklem tednu zabeležili povišanje števila okuženih, je danes povedal katalonski predsednik Quim Torra.

V Avstriji ponovno več kot 100 novih dnevnih okužb

Število novih dnevnih okužb z novim koronavirusom je v Avstriji danes ponovno preseglo številko 100. Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je ob tem napovedal uvedbo t. i. sistema semaforja, prek katerega bodo prebivalce, podobno kot pri opozarjanju na snežne plazove, seznanjali z razmerami glede covida-19 v posameznih deželah.