Vsi okuženi so zaposleni v organizacijski enoti nujne medicinske pomoči, ki deluje tudi v urgentnem centru Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. "To je praktično deset odstotkov zaposlenega kadra," je pojasnil Jus in dodal, da nudenje nujne medicinske pomoči bolnikom kljub temu nemoteno poteka.

"Izvajamo vse vrste naše dejavnosti, tudi po zaslugi ostalih zaposlenih, ki so pripravljeni delati v povečanem obsegu ali so celo pripravljeni prekiniti svoj letni dopust in se vrniti na delo," je dodal.

Poudaril je, da zaenkrat ne beležijo nobenih okužb ali simptomov koronavirusne bolezni pri bolnikih, ki so bili v stiku z ekipami nujne medicinske pomoči na terenu ali so bili kritičnega dne v njihovi ambulanti v urgentnem centru, prav tako ne pri bližnjih sorodnikih okuženih zdravstvenih delavcev. Kot je dejal, pri nudenju nujne medicinske pomoči bolnikom stalno uporabljajo zaščitno opremo.

Trenutno je v osamitvi skupno 19 zaposlenih v zdravstvenem domu; poleg enajstih okuženih, ki sicer kažejo le blage znake okužbe, torej še osem ljudi. V nedeljo in ponedeljek so predvidena nova testiranja, skupno so doslej testirali 55 zaposlenih v zdravstvenem domu.

Okužbo z novim koronavirusom so najprej potrdili v torek pri sedmih zdravnikih enote nujne medicinske pomoči, v četrtek pa je bil test pozitiven še pri enem zdravstvenem delavcu te enote. V UKC Maribor so doslej potrdili okužbo pri enem zaposlenem.

Izvor okužb med mariborskimi zdravstvenimi delavci še vedno ni znan. Jus je zavrnil neuradne informacije, da naj bi okužba prišla prek zdravnika na strokovnem posvetu v Črni gori ali domnevnega druženja na poroki. "Niti en član enote nujne medicinske pomoči ni bil na nobeni poroki, tudi Črna gora ni dokazana. Takrat je bila ta država na zelenem seznamu in zaposleni se je ob vrnitvi testiral. Njegov izvid je bil negativen, prav tako negativni so bili tudi vsi ostali prisotni na tem posvetu," je izpostavil.

V prvem valu covida-19 v Sloveniji ni bilo nobenega primera prenosa okužbe med zdravstvenimi delavci, niti v zdravstvenem domu niti v UKC Maribor. "V marcu smo imeli le pozitivno osebo, ki je zaposlena v našem laboratoriju, a je do okužbe prišlo zunaj našega zavoda," je povedal Jus.

Pod okriljem zdravstvenega doma deluje tudi mariborska vstopna točka za bolnike s sumom na okužbo s covidom-19, ki se je pred mesecem dni preselila iz šotora pri Gasilski brigadi Maribor v poslopje Zdravstvene postaje Tezno. V zadnjem času se je ponovno povečalo število ljudi, ki jih zdravniki pošiljajo na testiranje. Po Jusovih besedah dnevno opravijo okoli sto testiranj, kar je približno 30 odstotkov več kot prej.

V petek potrdili 30 novih okužb z novim koronavirusom

V Sloveniji so v petek na okužbo z novim koronavirusom testirali 1456 oseb in potrdili 30 pozitivnih primerov. Iz bolnišnice so odpustili štiri bolnike s covidom-19, tam jih ostaja še šest. Na intenzivni negi ni nobenega bolnika, prav tako v petek ni nihče umrl.

Doslej so v Sloveniji opravili 105.652 testov na covid-19, potrdili so 1679 okužb, trenutno je potrjenih aktivno okuženih 160 oseb, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih objavlja spletni portal sledilnik.org. Doslej je umrlo 111 bolnikov.

Med 30 na novo potrjenimi okuženimi je večina mladih. Kar 18 jih je starih do 44 let, med njimi je otrok, star do štiri leta.

Pet na novo okuženih je v starostni skupini od 45 do 54 let, trije v starostni skupini od 55 do 64 let, dva v starostni skupini od 65 do 74 let, po eden pa v starostnih skupinah od 75 do 84 let in nad 84 let.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so sporočili, da je za covidom-19 zbolela tudi zaposlena oseba nezdravstvenega profila na pediatrični kliniki. Takoj ob pojavu znakov okužbe je ostala doma in opravila ustrezno testiranje. Oseba ni bila neposredno udeležena v zdravstveni obravnavi bolnikov in je pri delu ves čas nosila kirurško masko, so pojasnili. Obenem so dodali, da še pregledujejo vse potencialne stike zaposlenih in da delo na kliniki medtem poteka nemoteno.