S simbolično predajo štafete v barvah EU iz rok hrvaškega zunanjega ministra Gordana Grlića - Radmana nemškemu kolegu Heiku Maasu pred berlinskimi Brandenburškimi vrati je Nemčija včeraj prevzela polletno predsedovanje svetu Evropske unije. Izzivov, ki jo čakajo, se je nabralo res veliko in bodo naporen zalogaj tudi za kanclerko Angelo Merkel, najmočnejšo voditeljico na stari celini, za katero bo predsedovanje Nemčije tudi svojevrsten evropski labodji spev, saj je za prihodnje leto po nemških volitvah napovedala politično upokojitev.

Hrvaški se predsedovanje ni izteklo po željah – zaznamovala in zasenčila ga je pandemija, ki je zmotila tudi največji dogodek predsedovanja, vrh o zahodnem Balkanu, ki je zato potekal po videopovezavi. So pa članice pod predsedovanjem Hrvaške podprle začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. Med predsedovanjem Zagreba se je zgodil brexit, pogajanja z uradnim Londonom o trgovinskem sporazumu niso prinesla napredka, pandemija pa je razgalila dodatne slabosti Unije v procesu oblikovanja skupnih evropskih politik in odzivov, denimo glede zapiranja meja in spopada z novim koronavirusom.

Prav pandemija bo v mnogočem oblikovala tudi nemško predsedstvo. Uradni Berlin čakata dva velika finančna zalogaja – uskladitev stališč držav članic do finančnega svežnja za okrevanje po pandemiji ter s tem povezano sprejemanje večletnega proračuna Evropske unije. Kar primeren se tako zdi izbrani moto nemškega predsedovanja »Skupaj za obnovo Evrope«. Nemčija upa, da bo dogovor o svežnju za okrevanje sprejet že na vrhu sredi julija, kar bi bila dobra popotnica za naprej.

Prihod tria GPS

Potem uradni Berlin čaka izziv reforme migrantske oziroma azilne politike, kar je trenutno sicer v drugem planu zaradi pandemije, a je bilo ob migrantski krizi jasno, da je nefunkcionalna. Hkrati bodo potekala pogajanja z Veliko Britanijo za sklenitev trgovinskega sporazuma, ki mora biti pod streho do jeseni, če naj se nemško predsedovanje ne konča z bolečim trdim brexitom. Nemčija omenja tudi vrsto drugih nalog – usklajevanje dogovora o tem, da EU postane ogljično nevtralna do leta 2050, doseganje digitalne suverenosti, krepitev vloge EU v svetu…

Mnoge od teh tem čakajo tudi Slovenijo. Nemško predsedovanje namreč hkrati pomeni nastop naslednjega trojčka predsedujočih svetu EU, Nemčije, Portugalske in Slovenije, ki so uskladile 18-mesečni program vodenja EU in ki so jim po začetnicah držav v angleškem jeziku nadeli naziv trio GPS.