»Nevarnost, ki jo predstavlja novi koronavirus, je še vedno resna,« je v videonagovoru dejala Merklova. »Na to bi lahko kdo hitro pozabil, saj je Nemčija doslej v krizi delovala dobro. A to ne pomeni, da nevarnosti ni več,« je opozorila in opomnila na več regionalnih izbruhov koronavirusa v zadnjih dneh.

Samo politiki ne bodo mogli preprečiti širjenja virusa, je dejala kanclerka in vse pozvala k odgovornemu ravnanju. »Na to moramo gledati kot na našo skupno obveznost in razumeti, da z upoštevanjem pravil o socialni razdalji, obraznih maskah in higieni rok vsak od nas prispeva k skupni prihodnosti,« je dejala.

V 24 urah zabeležili 687 novih okužb

Spopadanje s zdravstveno krizo in njenimi socialno-ekonomskih posledicami bo po napovedi Merklove sicer v središču nemškega predsedovanja Svetu EU, ki ga bo država prevzela v sredo. Kriza je namreč povzročila tako velikansko število žrtev kot tudi ogromno gospodarsko škodo. Po Evropi je umrlo že več kot 100.000 ljudi s covidom-19, pandemija je prizadela tudi tako temeljne civilizacijske dosežke, kot sta svoboda gibanja in odprtost meja.

Na dnevnem redu polletnega predsedovanja EU bo po besedah kanclerke tudi zaščita podnebja, digitalizacija in krepitev vloge EU v svetu. Že v petek pa je Merklova tudi ocenila, da gospodarske razmere v državi dopuščajo, da bi Nemčija financirala obsežen program pomoči za pomoč državam EU pri odpravljanju posledic pandemije. »Nemčija ima nizko stopnjo dolga in si ga lahko v tej izjemnem položaju privošči še nekaj,« povedala v pogovoru za več nemških časnikov.

Po podatkih Inštituta Roberta Kocha so v Nemčiji v zadnjih 24 urah sicer zabeležili 687 novih okužb, tako da se je skupno število povzpelo na 193.243. Umrlo je šest bolnikov s covidom-19, skupaj pa doslej 8954, navaja inštitut.