»Bil je moj dan. Dobro sem se počutil že na startu. Na klancu sem dal vse od sebe. Nisem preračunaval. Od starta sem šel na polno in zneslo je. Bilo je zelo tesno, dobra bitka. Kapo dol Primožu. Ponosen sem, da mi je drugič v tednu dni le uspelo – in to proti kakšnemu kolesarju,« je vzhičen Tadej Pogačar na Rudnem polju pospremil naslov državnega prvaka v vožnji na čas z Gorij na Pokljuko. V prestižnem dvoboju svetovne veljave, ki je bil na očeh vse svetovne javnosti, je zgolj za osem sekund in pol prehitel Rogliča.

To je bila nova predstava za zgodovino in ponovitev dvoboja s cestne dirke prvenstva Slovenije izpred tedna dni na Ambrožu pod Krvavcem, kjer je krona pripadla 30-letnemu Zasavcu, drugi pa je bil Pogačar. »Osem sekund, uh. Super vožnja Tadeja. Šel sem, kot sem lahko. Bilo mi je težko,« je Primož Roglič pospremil drugi dvoboj v osmih dneh, ki se je končal z remijem nemara dveh najboljših kolesarjev na svetu. »Čestitke Tadeju še enkrat. Dobro je šel,« se je Roglič še enkrat priklonil devet let mlajšemu tekmecu. Z nasmehom je pristavil: »No, bomo videli, kako bo naprej.«

In kaj je odločilo? Nemara večja želja, večja motivacija. To se je videlo tudi po napisih na asfaltni cesti na Pokljuko, ki so favorizirali komendsko navezo. Zagotovo tudi več priprav za to polurno uro resnice. Uspeh UAE je s tretjim mestom potrdil tudi Jan Polanc. Pogačar je bil z Urško Žigart in prijateljskim krogom kolesarjev ter športnim direktorjem Andrejem Hauptmanom zadnji teden več na gorenjski cesti proti Pokljuki. Nemara je tudi zaradi tega padla odločitev o taktični menjavi kolesa. Prvo polovico s strmim klancem na Zatrnik do Mrzlega Studenca je odpeljal s klasičnim cestnim kolesom, potem pa za zadnjih sedem ravninskih kilometrov po planoti zamenjal za specialno kolo za kronometer. Pogačar je postal prvi kolesar v zadnjih 15 letih, ki je ubranil naslov državnega prvaka v absolutni konkurenci.

Roglič je vso traso odpeljal s specialnim kolesom, saj že prej ob pomembnih kronometrih v karieri ni bil ravno privrženec menjav. »Zagotovo sem se pravilno odločil glede kolesa. Težko pa rečem, ali je bilo to odločilno in kje sem dobil to prednost. Noge je še vedno treba imeti in pritiskati na pedala,« je bil jasen Pogačar. Po zmagi mu je v objem prva skočila Urška Žigart, ki je ob odsotnosti kolegic iz Ale BTC Ljubljana (Pintarjeva, Bujakova) prepričljivo osvojila ženski naslov pred gorsko kolesarko Blažo Pintarič. »Sem vesel, da je uspelo tudi Urški. Veliko truda je vložila. Zvečer bomo praznovali,« je bil Tadej ponosen na svojo kraljico. Verjetno je Pogačarju šlo na roko tudi vreme. Uvodni del z Gorij so zadnji, najboljši s startne liste, odpeljali v lokalni plohi. Sveže vreme mu bolj ugaja, medtem ko ima vreme na Rogliča manj vpliva. Roglič se je bolj zanašal na moč kot na taktično menjavo kolesa. »Nisem se obremenjeval s tem. Odločen sem bil, da grem s specialko za kronometer. Če bi bil malenkost močnejši, bi bilo v redu, a nisem bil. Tadej je zmagal zasluženo,« se je z nasmehom sprijaznil Roglič, ki je obe dirki državnega prvenstva odpeljal »z dopusta« in kot dobrodošlo pripravo za odhod na priprave.

Odhaja na priprave s fokusom na Tour de France. Na listi ekipe UAE Team Emirates je za Francijo zapisan tudi Jan Polanc, ki je za nekaj sekund kot na Ambrožu znova ugnal četrtouvrščenega Janija Brajkoviča. Ponosa ob petem mestu Marka Pavliča niso skrivali pri mali »garažni« ekipi MebloJogi, saj je prehitel trojček elitne ekipe Bahrain-McLaren Domna Novaka, Jana Tratnika in Grege Boleta. Omenjeni so bili hitrejši kot italijanski gost Alessandro De Marchi iz ekipe CCC, pred leti najbolj borben kolesar Toura.

Mladinski naslov sta si privozila sinova nekdanjih odličnih kolesarjev Srečka Glivarja in Rajka Petka, Gal Glivar (Adria Mobil) med starejšimi in Aljaž Petek (Kranj) med mlajšimi mladinci. Državno prvenstvo v vožnji na čas na zelo specifični trasi s ciljem pod Triglavom je bil znova zadetek v polno. Na Pokljuki se je znova zbrala množica kolesarskih navdušencev, lačna vseh vrst kolesarskih dirk.