Od mesta Clermont-Ferrand, kjer se bo pričela sredina etapa, do gorskega letališča Megeve, kjer bo zaključek zadnjih dveh etap konec tedna, kolesarje čaka pester program. V etapah jih v petih dneh čaka 18 vzponov druge, prve in neuvrščene (težji kot prve) kategorije. Prečkali bodo območja Auvergnea, Foreza, Chartreusa in savojskih Alp do slikovitega zaključnega prizorišča.

Zaradi pandemije spremenjena koledarja je ta dirka letos še toliko pomembnejša z vidika priprave na francosko pentljo, ki se bo pričela 29. avgusta. To dokazuje tudi startna lista, na kateri je vseh dvanajst najboljših kolesarjev z lanskega Toura. Med glavnimi favoriti za zmago bo gotovo tudi Roglič (Jumbo-Visma), zmagovalec dirke po Ainu, kjer je ugnal tudi lanskega zmagovalca Toura Kolumbijca Bernala (Ineos).

Za oba bo to drugi del dvoboja, glavni cilj ostaja dirka po Franciji. »Sem samozavesten, čutim, da napredujem. Treba je ostati miren, to je bila pripravljalna dirka,« pred sredinim startom pravi Bernal, ki ga moč ekipe Jumbo-Visma na dirki po Ainu ni vrgla s tira.

Na kriteriju Dauphine se bo temu dvoboju pridružil še Francoz Pinot (Groupama-FDJ), ki ima rad gorske etape. V četrtek bo cilj na prelazu Porte, v petek v gorski vasici Saint-Martin-de-Belleville, pred tem se bodo kolesarji povzeli na 2000 m visok prelaz Madeleine, v soboto in nedeljo pa v smučarskem središču Megeve.

Na startu bo poleg Rogliča še en odlični slovenski kolesar Tadej Pogačar. »Nekatere etape na Dauphineju mi bi lahko ustrezale, ampak glavni cilj je priprava na Tour de France,« je za spletno stran svoje ekipe UAE Emirates dejal 21-letnik. Za Emirates bo v Franciji dirkal tudi Jan Polanc, za Bahrain-McLaren pa Matej Mohorič.

Čeprav so dirko morali skrajšati z osem na pet etap, ta ne bo nič lažja in bi morala ustrezati hribolazcem, kot so Francoz Julian Alaphilippe in Kolumbijci Nairo Quinatana, Miguel Angel Lopez, Rigoberto Uran na čelu z Bernalom.

Svoje mesto v ekipi Ineosa pa si bo skušal zagotoviti tudi štirikratni zmagovalec francoske tritedenske dirke Chris Froome, ki se vrača po težki poškodbi.

Lani je dirko dobil Danes Jakob Fuglsang, ki je bil najboljši tudi leta 2017, drugi je bil Tejay van Garden, tretji pa Emanuel Buchmann.