V Avstriji so zabeležili rahlo povečanje števila aktivno okuženih z novim koronavirusom v primerjavi s prejšnjim tednom. Pri naših severnih sosedih je bilo namreč v ponedeljek aktivno okuženih 449 ljudi, kar je 14 odstotkov več kot prejšnji ponedeljek.

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je v ponedeljek zagotovil, da so razmere v državi stabilne, četudi malo nemirne. "To se vidi skozi rahlo povečanje števila aktivno okuženih, ampak tudi v obliki posameznih izbruhov," je dodal.

V Avstriji so sicer v zadnjem dnevu potrdili 28 novih okužb s koronavirusom, od tega 21 na Dunaju. V bolnišnici je na zdravljenju 68 bolnikov, od tega 11 na intenzivnem oddelku, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Anschober je v ponedeljek še pozval državljane, naj ostanejo previdni. "Moramo ostati previdni in odgovorni. Virus je še vedno med nami, ni izgubil svoje nevarnosti in lahko vedno znova izbruhne v velikem slogu," je povedal.

Skupno je v Avstriji do danes zjutraj zaradi covida-19 umrlo 693 ljudi, potrdili pa so 17.408 okužb.

Anglija julija v obsežno sproščanje ukrepov proti covidu-19

Britanski premier Boris Johnson je za julij napovedal obsežno rahljanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa v Angliji. V soboto, 4. julija, se bodo tam med drugim odprli pubi, restavracije, hoteli, frizerski saloni in igrišča, znova pa se bodo lahko obiskovali ljudje iz različnih gospodinjstev.

"Zdaj gremo lahko naprej in varno sproščamo ukrepe v Angliji," je danes v britanskem parlamentu povedal Johnson. "V vsaki fazi bo ključna beseda previdnost. Vsak korak bo pogojen in reverzibilen," je poudaril po poročanju britanskega BBC.

Pubi in restavracije v Angliji bodo lahko 4. julija odprli tako zunanje kot notranje prostore. Upoštevati bodo morali varnostna priporočila za preprečitev širjenja novega koronavirusa, med drugim bodo lahko stregli zgolj pri mizah, je napovedal britanski premier.

Odprli se bodo tudi hoteli in druga prenočišča ter kampi. Vrata bodo odprli tudi frizerji in brivci, ki bodo morali nositi vizirje. 4. julija bodo lahko znova začeli delovati tudi muzeji, tematski parki, knjižnice, zunanja vadišča in otroška igrišča.

Nočni klubi, vodni parki, bazeni in telovadnice medtem ostajajo zaprti, še navaja britanski BBC.

Se bodo pa lahko od 4. julija znova obiskovali ljudje iz različnih gospodinjstev. Naenkrat se lahko srečajo zgolj člani dveh različnih gospodinjstev, je pojasnil britanski premier. Pri tem bodo morali upoštevati socialno distanciranje, kar pomeni, da se družinski člani, ki ne živijo v istem gospodinjstvu, še ne bodo mogli objemati.

"Manj stikov boste imeli, varnejši boste," je ob tem še povedal Johnson. Napovedal je tudi, da bo od 4. julija dovolj en meter ali več medosebne razdalje, kjer ne bo mogoče biti dva metra narazen.

Dodal je, da bodo tudi v Angliji novi izbruhi koronavirusa, kot se dogaja v drugih državah. Vlada se ne bo obotavljala pri ponovnem uvajanju omejitev, je pojasnil.

Vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer je pozdravil premierjevo napoved rahljanja ukrepov, a zatrdil, da bodo v njegovi stranki temeljito preučili podrobnosti.

Združeno kraljestvo je med najhuje prizadetimi državami v pandemiji covida-19. Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje se je z novim koronavirusom okužilo več kot 305.000 ljudi, umrlo jih je več kot 42.600. Ukrepe so začeli rahljati maja, pri čemer so pristojnosti na tem področju v rokah posameznih delov države - Anglije, Škotske, Walesa in Severne Irske. Ukrepe tako sproščajo različno.

V Mehiki s koronavirusom okuženi novorojeni trojčki

V Mehiki so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri novorojenih trojčkih. Test so izvedli le nekaj ur po rojstvu, novorojenčki pa niso bili v stiku z nikomer z znano okužbo, zaradi česar zdravniki domnevajo, da bi lahko do okužbe prišlo že v maternici.

Otroci - dva dečka in deklica - so se s carskim rezom v zvezni državi San Luis Potosi rodili minulo sredo. Znake okužbe ima le eden od njih, ostala dva sta brez simptomov, tako kot njihovi starši, ki še čakajo na izvide testiranja.

Zdravniki poudarjajo, da bi bilo tako rekoč nemogoče, da bi se okužili po rojstvu, saj so jih testirali v roku nekaj ur, potem ko so ugledali luč sveta.

Znanstveniki tako upajo, da bo primer lahko osvetlil možnost prenosa virusa prek placente v maternici. "Z znanstvenega vidika je to brez primere," je menil vodja javne agencije za zdravje v San Luis Potosiju Miguel Angel Lutzow Steiner.