Vladni govorec Jelko Kacin je pojasnil, da so današnjo tiskovno konferenco sklicali predvsem zaradi velike razburjenosti Slovencev v zvezi z dogajanjem na Hrvaškem. Povedal je, da na ministrstvu za zunanje zadeve zaradi tega pregorevajo telefoni. Preplah je po njegovem mnenju povzročila predvsem lažna novica, naj Slovenci nemudoma zapustijo Hrvaško, ki se je širila prek spleta v preobleki novice STA oziroma 24ur. Poleg tega pa je bil kritičen tudi do sinočnjega nastopa ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki je omenil možnost uvedbe karantene za povratnike s Hrvaške. Ministrov nastop je ocenil kot premalo premišljen, minister pa je govorcu kasneje vrnil na twitterju z zapisom: »Kacin se je v zadnjih mesecih veliko naučil o zdravstvu ... Čestitam!«

Kacin je sicer povedal, da se bo danes znova sestala vladna posvetovalna strokovna skupina, ki je pristojna za covid-19. V sredo pa bo o morebitnih novih ukrepih za zajezitev okužb odločala tudi vlada. Kot je dejal, ne pričakuje drastičnih ukrepov, ampak predvsem poenotenje o prihodnjih ukrepih.

Glede včerajšnjih številk potrjenih okužb z novim koronavirusom, ko je bilo 13 pozitivnih testov, razlogov za preplah za zdaj še ne vidi. Pravi, da so številke pridelek celega konca tedna, ko se tudi sicer manj testira in je zato ob ponedeljkih več pozitivnih rezultatov. Upa, da bo številka jutri vseeno močno upadla.

Kacin je pojasnil še, da so pet primerov zabeležili na eni točki. Radio 94 pa poroča, da naj bi te okužbe zabeležili v gospodarskem subjektu v občini Pivka, vnesene pa naj bi bile iz tujine. Vsi ostali primeri pa so individualni in so porazdeljeni po celotni Sloveniji, je še povedal Kacin.

Fafangel: Na Hrvaškem je podobna situacija kot pri nas

Da je situacija v Sloveniji trenutno pod nadzorom, meni tudi epidemiolog dr. Mario Fafangel. Pravi, da se dogaja, kar so pričakovali ob odprtju meja in prostemu gibanju ljudi. »Zadnja številka je sicer nekoliko višja, a če se bo število zopet spustilo, bo to znak, da zadeve obvladujemo,« je pojasnil.

Glede stanja na Hrvaškem Fafangel pravi, da je primerljivo s Slovenijo. »Epidemiološko se tam nekaj dogaja,« je povedal. »Trenutne številke 14-dnevne komulativne incidence so tam nekaj čez 2, kar je primerljivo s Slovenijo.« To pomeni, da je Hrvaška še na seznamu varnih držav. Se pa stanje po vsem svetu hitro spreminja.

Kacin je dodal, da »drastičnih poslabšanj« glede stanja na Hrvaškem vendarle ne pričakujejo. Tako kot v Sloveniji so bili vsi posamezni uvozi okužb izolirani. »Vse se zelo natančno spremlja,« je zagotovil Kacin.

Ob odhodu na morje pa Fafangel svetuje vzdrževanje razdalje in higiene. »Pomaga tudi ohranjanje istega družabnega kroga,« je še dodal. »Vemo, kako je pri otrocih. Skupinice bodo. Če je ta skupinica omejena in se igra med sabo, je potem v primeru kontakta omejeno širjenje v eni manjši skupini.«

Na hrvaškem 30 novih okužb v zadnjih 24 urah

Na Hrvaškem so od ponedeljka ob 14. uri potrdili še 30 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, je danes sporočil hrvaški štab za civilno zaščito. Gre za največje število novookuženih v 24 urah po 8. maju, ko so imeli 36 novih primerov. Od 18. junija so na Hrvaškem zabeležili 89 novih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Največ novih primerov so potrdili na območju Zagreba, kjer so zabeležili 14 primerov. V osiješko-baranjski županiji je 12 novih okužb, med katerimi je deset nun v samostanu v Đakovu. V Slavoniji so zabeležili še en primer na območju Slavonskega Broda, medtem ko sta dve osebi z območja Dubrovnika, ena pa iz hrvaške Istre, navaja nacionalni štab civilne zaščite.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš, ki se mudi na obisku v Splitu, je pred novinarji ocenil, da 30 novookuženih ne pomeni, da se je epidemiološka situacija bistveno poslabšala. Pojasnil je, da ni eksponentnega zvišanja števila okuženih. Meni, da novi primeri kličejo k previdnosti vseh, da bi preprečili širjenje novega koronavirusa.

Gantar: Hrvaška postaja epidemiološko nevarna država, skrb je na mestu

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v oddaji 24ur zvečer v ponedeljek izrazil zaskrbljenost zaradi razmer glede novega koronavirusa na Hrvaškem.

»Takoj, ko se bo povečalo število okužb v Sloveniji in bo ugotovljeno, da so te vnešene iz Hrvaške ali pa če se bo tam to višje število okuženih na dnevni ravni ustalilo, bo država postala rdeča cona in bo uvedena karantena za vse, ki prihajajo iz Hrvaške,« je pojasnil Gantar, piše na portalu 24ur.

Izrazil je tudi skrb, ker le malo ljudi še upošteva zaščitne ukrepe. Povsod število okuženih narašča, zadeva ni zaključena, je opozoril.

Na Hrvaškem v zadnjih dneh poročajo o porastu okužb z novim koronavirusom. V ponedeljek so sporočili, da jih je bilo v enem dnevu 19, dan pred tem pa 18.

Glede varnih držav od samega začetka uporabljajo transparente kriterije, to je manj kot deset novih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh in skupno 10.000 testov na milijon prebivalcev. Dodali so, da epidemiološko stanje spremljajo ves čas in vsak dan sproti vključujejo v izračun.

Ob vstopu iz držav na rdečem seznamu v Slovenijo je obvezna karantena.

Plenković prepričan v nadzor novih okužb na Hrvaškem

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes izrazil prepričanje, da bodo imeli pod nadzorom vse novookužene osebe z novim koronavirusom na Hrvaškem ter da bodo zagotovili običajno gibanje slovenskih državljanov na Hrvaškem in hrvaških v Sloveniji. Na Hrvaškem medtem lokalne oblasti poročajo o več kot 20 novih okužbah.

Plenković je s tem novinarjem v Bakru nedaleč od Reke odgovoril na vprašanje o komentarju izjave slovenskega ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki je v oddaji 24ur zvečer v ponedeljek izrazil zaskrbljenost zaradi razmer glede novega koronavirusa na Hrvaškem.

Hrvaški premier je dejal, da je običajno, da vsak zdravstveni minister spremlja razmere v drugih državah, kot to počne tudi Hrvaška.