V Ameriki radi pišejo knjige o svojih predsednikih in njihovih ženah, Donald in Melania Trump pa bosta do konca tega mandata morda postavila rekord. Rekord v številu biografij, ki ga nista hotela. Prav zdaj sta nanju, in to na vsakega posebej, spet prileteli bombi. Neavtorizirana biografija o Donaldu Trumpu bo izšla konec julija in jo je napisala njegova nečakinja, o Melanii in njenem življenju z Donaldom Trumpom pa se je razpisala novinarka Washington Posta Mary Jordan, za katero je bila prva dama slovenskega rodu tako trd oreh, da ga ni povsem strla. »V treh desetletjih sem kot dopisnica z vseh koncev sveta pogosto pisala o zadržanih in odmaknjenih ljudeh, vključno z vodjo mehiškega mamilarskega kartela in japonsko princeso, a nič ni primerljivo s tem, ko sem poskušala razumeti Melanio,« piše Jordanova v knjigi The Art of Her Deal: The Untold Story of Melania Trump, ki je naslov dobila po informaciji, da naj bi si Melania med Trumpovo volilno kampanjo izpogajala novo, boljšo predporočno pogodbo. Prav pogajanja med zakoncema in ne šolanje sina Barrona pa naj bi bila tudi razlog njenega obotavljanja ob selitvi iz newyorškega penthousa v Belo hišo.

Redkobesedna, a vplivna in zvesta

Jordanovi moramo verjeti zgolj na besedo, saj prva dama ni potrdila ali zanikala ničesar, kar je objavljeno v knjigi, je pa to prek svoje tiskovne predstavnice označila kot polno nepreverjenih informacij. Te je novinarka dobila iz neuradnih virov, saj se večina, ki se je srečala s prvo damo ali jo je poznala še kot manekenko, ni hotela odkrito izpostaviti, o sebi pa nikoli ni veliko povedala niti Melania, vedno tako brezhibno urejena, da se je eden od prijateljev vprašal celo, ali sploh hodi na stranišče.

Tisti, ki so izpostavljeni po imenu, o njej lahko povejo samo najboljše: da ima odlične politične instinkte, da ni niti malo neumna, da je, ko se odpre, neverjetno topla oseba in da predsedniku vedno pove, kar misli. Tisti, ki so hoteli ostati anonimni, pa so nekoliko bolj sočni. Izvemo na primer, da je Melania o hčeri Donalda Trumpa Ivanki v ožjem krogu govorila kot o Princeski, Ivanka pa je Melanii nadela vzdevek Portret, ker tako malo govori. Potrdili pa so tudi, da imata z Donaldom ločeni spalnici, on v temnih, ona v svetlih tonih, in da sta, čeprav se ne videvata veliko, po svoje zelo povezana.

Melania se je na moževo stran postavila celo, ko je šlo za razkritja v zvezi z njegovimi skoki čez plot, in ga, ko se je nekdo pošalil na račun velikosti njegovega penisa, zagovarjala kot »pravega moškega«, precejšen vpliv pa je imela tudi pri političnih odločitvah. Spodbudila ga je, da se poda v tekmo za predsednika, in potegnila na zavoro, ko je na meji z Mehiko ločeval migrante in njihove otroke, vplivala pa je tudi na izbiro Mika Pencea za podpredsednika, potem ko je po dvodnevnem druženju z njim in njegovo ženo sklenila, da bo Pence zadovoljen s tem, da je vedno drugi.

Nečakinja o družinskih travmah in zlorabah

Takšno pozicijo je, ko se je poročila s Trumpom, sprejela tudi sama, težko pa je verjeti, da bi kdaj v prihodnosti razkrivala umazane podrobnosti iz svojega zakona. Zagotovo pa o tem ne bo napisala knjige, kot je to storila Donaldova nečakinja Mary L. Trump, hči njegovega starejšega brata Freda jr., ki je umrl leta 1981 zaradi alkoholizma. Diplomirana klinična psihologinja, ki ji Donald Trump zaradi kršenja pogodbe o molčečnosti zdaj grozi s tožbo in želi preprečiti izid knjige, ni izbirala besed. Po navedbah založbe Simon & Schuster, ki bo knjigo izdala 28. julija, bo v njej razložila, kako je njen stric postal »človek, ki zdaj grozi svetovnemu zdravstvu, ekonomski varnosti in družbenemu redu«, ter opisala »nočno moro iz travm, destruktivnih odnosov in tragične kombinacije zanemarjanja in zlorabe v eni najmočnejših in najbolj disfunkcionalnih družin na svetu«.

Knjiga Too Much and Never Enough: How My Family Created the World's Most Dangerous Man bo, če Donaldu Trumpu ne bo uspelo preprečiti njenega izida, prva knjiga, ki jo je napisal član Trumpove družine, a Donalda Trumpa ne prikazuje v lepi luči. Zato predsednika pisanje nečakinje, ki je v otroštvu veliko časa preživela s svojimi starimi starši ter strici in tetami v New Yorku, skrbi bolj kot napovedan izid knjige nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, katerega bo prav tako preganjal na sodišču. Medtem ko Bolton trdi, da je Trump za svojo ponovno izvolitev pripravljen ogroziti ali oslabiti ZDA, Mary L. Trump v svoji knjigi poskuša povedati, da moški, ki vlada Ameriki, zaradi svoje zgodovine toksičnih družinskih odnosov in posledic, ki so jih ti odnosi pustili na njem, za predsednika sploh ni primeren.