Ameriška prva dama Melania Trump v nedeljo praznuje abrahama. Če bi namesto »sanjskega« življenja na drugi strani luže ostala v Sevnici, bi jo pred hišo čakal načičkan mlaj, okrašen s prometnim znakom 50, govejo juho pa bi srebala ob spremljavi radijskih čestitk in pozdravov v slogu »naj za trenutek odloži delo in skrbi naša draga Melanija«. A kaj ob takem jubileju podariti slavljenki, ki živi v Beli hiši, ima počitniški dvorec na Floridi, v New Yorku v zlato odet penthouse, svetovni vodje pa jo ob obiskih zasipavajo z dragocenostmi? Denimo katarski šejk ji je podaril set šestih porcelanastih krožnikov, vreden okoli 20.000 evrov, od egiptovskega predsednika je dobila dekorativna stola, posteljnino je dobila v dar iz Uzbekistana, kot darilo je dobila tudi torbico prestižne znamke… Ker je šlo za državniška darila, so dragocenosti romale v nacionalni arhiv, a vendarle. Melania Trump je vajena dobrega.

Tako včasih tudi njen mož, predsednik ZDA, dneve in tedne tuhta, kaj mu je storiti. Le upamo lahko, da se zaradi obilice dela s pandemijo ne bo ponovila zgodba izpred dveh let, ko se je Donald Trump v pogovoru za oddajo Fox News zagovoril, da nima rojstnodnevnega darila za ženo. »Bolje, da nič ne rečem, da se ne bom spravil v težave,« se je zasmejal ob vprašanju novinarja, s čim bo prvo damo presenetil ob njenem 48. rojstnem dnevu. »Veste, preveč sem zaposlen, da bi naokrog iskal darila. Imam pa zanjo čudovito voščilnico in šopek rož,« se je skušal izvleči. Na obilico dela se je izgovoril tudi na zadnji predbožični večer. »Iz šopa voščilnic sem izbral najlepšo. Zelo se imava rada, imava čudovito zvezo,« je spremenil temo, ki kaže, da predsednik očitno ni najbolj pozoren pri podarjanju daril. Njuno ljubezen je v medijih večkrat potrdila tudi prva dama. »Ljubiva se, vse je v redu. To so medijske špekulacije, ženski čvek. Res je, da ni vedno najbolj prijetno, a sama vem, kaj je res in kaj ni,« se je jeseni 2018 odzvala na obtožbe trinajstih žensk, do katerih naj bi se Donald Trump neprimerno obnašal. Da ima pomembnejše delo od ukvarjanja z mediji, ki se spravljajo na njun zakon, je še dodala.

Ostaja zvesta sama sebi

Kako ravnodušna je do (levo usmerjenih, demokratom bolj naklonjenih) medijev, je pred leti sporočila z jakno z napisom »Res mi ni mar. Pa vam?«, v kateri je obiskala center migrantskih otrok in povzročila manjši škandal. Kritiki so ji namreč očitali, da je bilo sporočilo namenjeno ravno otrokom, kar je nemudoma zanikala. Glede izbire oblačil so ameriški prvi dami naklonjeni v obeh spektrih politike in ji priznavajo dober okus, ki ga je razvijala v času manekenske kariere. Zadnja leta se bolj kot temu posveča vzgoji sina Barrona in zadolžitvam, ki jih ima kot prva dama ZDA. Ob vstopu v Belo hišo se je bilo najtežje navaditi na izgubo določene mere zasebnosti, je razlagala. »Neprestano si pod drobnogledom, nisi več svoboden,« je v enem od intervjujev spregovorila o stresni vlogi, v kateri vendarle nadvse uživa. »Ne počutim se kot zapornica. To je prav poseben čas za nas, ki pa tudi ne bo trajal večno,« se zaveda, čeprav ju s soprogom morebiti čaka še en mandat. »Pripravlja se na kampanjo in si prav toliko želi zmage na volitvah kot njen mož,« v najnovejši (neavtorizirani) knjigi o Melanii piše novinarka Washington Posta Mary Jordan. Gradivo za knjigo Umetnost njenega posla je zbrala iz več kot sto intervjujev, prvo damo pa predstavila kot bistro, trdno, politično ambiciozno in preudarno žensko, ki teče maraton. V rahlem nasprotju z njeno siceršnjo javno podobo.

Pulitzerjevi nagrajenki Bela hiša s prvo damo ni dovolila govoriti za knjigo, prav tako odzivov nanjo – izide šele junija – ni bilo. Je pa novinarka že najela odvetnika iz Washingtona, kar naj bi bilo zaradi velike verjetnosti tožbe obvezno za vsakega, ki piše o družini Trump. »Najtežji del tega posla je spremljanje oportunistov, komikov, novinarjev, piscev knjig, ki moje ime in ime moje družine izrabljajo za napredovanje v karieri. Problem je, ker s tem ustvarjajo zgodovino, ki pa ni pravilna,« je bila prva dama zgrožena v intervjuju za Fox News. Kampanjo za otroke Bodi najboljši, v kateri ozavešča o pravilni rabi družbenih medijev in opozarja na nasilne »trole« v njih, je zagnala tudi zaradi načina, kako se o njej govori v javnosti in kaj se govori. »Prav mogoče je, da sem med najbolj napadanimi ljudmi na svetu,« je ob predstavitvi pobude povedala za ABC News. Prepričana je, da je treba otroke ravno zato izobraziti tudi na področju čustvene inteligence na spletu, da kot odrasli vedo, kako se soočati s tem. S soprogom, ki ga zaradi žolčnih izlivov prek twitterja mnogi opisujejo kot največjega nasilneža, se ne strinja vedno. »Povem mu, ko mi ni všeč njegov ton. Včasih me posluša, včasih ne. Skušam ostati zvesta sama sebi, narediti, kar je prav, in živeti smisla polno življenje.«