Bolj kot katera koli druga ameriška prva dama je Melania Trump ravno prav skrivnostna in zadržana, da se mnogim porajajo vprašanja, kdo sploh je. Je ujetnica svojega soproga in Bele hiše? Ima kakšen vpliv na moževe odločitve? Ga sploh ima rada? Je podoba ledene kraljice le poza? Ali z izbiro oblačil tu in tam pokaže sredinec kritikom in soprogu? Na ta in mnoga druga vprašanja je v ta teden izdani, 288 strani dolgi neavtorizirani biografiji poskušala odgovoriti novinarka CNN in dolgoletna poročevalka iz Bele hiše Kate Bennett. »Povzdignila se je visoko nad stereotip nekdanje manekenke. Topla je in prijazna s svojimi zaposlenimi, ki jo imajo radi,« piše v knjigi z izvirnim in rahlo dvoumnim naslovom Free, Melania. Preberemo ga lahko na dva načina: Svobodna, Melania ali pa Osvobodimo Melanio, s čimer bi se (šaljivo) navezali na twitter kampanjo #FreeMelania s ciljem njene osvoboditve iz zlate kletke.

Večji svetovni mediji izmed objavljenih izsekov izpostavljajo, da prvi ameriški par tudi v Beli hiši spi ločeno, in to celo v različnih nadstropjih. Melanijini zasebni prostori se razprostirajo po 3000 kvadratnih metrih površine in zavzemajo več kot polovico stavbe in čeprav brez dovoljenja tajne službe ne sme odpreti niti okna, nastaviti temperature ali pa se sprehoditi po vrtu, ji povečini dajo mir vsaj v njenih sobanah, med katerimi izstopa soba za lepotičenje. Ima tudi zasebno telovadnico z napravo za pilates. V njenem »krilu« ji družbo verjetno največkrat delajo starši in 13-letni sin Barron, ki naj bi imel »rahel slovenski naglas«, poroča Bennettova. Na obisk se manjkrat oglasi pastorka Ivanka, s katero se je odnos po selitvi v prestolnico poslabšal. Čeprav tiskovna predstavnica pravi, da se ženski nadvse podpirata, je iz ozadja slišati, da zaradi podobnih zadolžitev obeh večkrat nastane prava drama.

Oblačila s sporočilom

Trumpova tudi ni največja oboževalka podpredsednikove žene Karen Pence, zato v njeni družbi nosi zelo visoke pete. V takih trenutkih sta skupaj videti kot velikanka in palčica. Z izbiro oblačil, ki po pisanju Bennettove ni nikoli naključna, kljubuje tudi soprogu. Ko sta skregana ali v slabih odnosih, se Melania rada obleče po »moško«, v suknjič in hlače, saj so predsedniku sicer všeč oprijeta in ženstvena oblačila. Gospo Trump predsednik s svojimi zaposlenimi večkrat razjezi – na cedilu so jo pustili z govorom na republikanski konvenciji, ki je vključeval dele govora njene predhodnice Michelle Obama. Aktualna prva dama je bila povsem iz sebe, vedela je, kako neumno je bila videti, bilo jo je sram, najbolj pa jo je bolelo, da je brez podpore pustila moža. A je bilo pravzaprav ravno obratno – njegovi zaposleni besedila namreč niso preverili.

Kar nekaj prahu pa je Bennettova dvignila s pisanjem o škandalu z golimi fotografijami prve dame, ki so sicer nastale, še preden se je začela družiti s takrat še bogatim poslovnežem. Podobe so v javnosti zakrožile poleti 2016, Trumpova pa sumi, da je pri objavi sodeloval takratni soprogov razvpiti svetovalec in znani lobist Roger Stone. Da je v škandal vpleten njen mož, noče verjeti. Teorija novinarke je, da so skušali s temi fotografijami pozornost odvrniti z nekaj incidentov, povezanih s predsednikom, a so bile – presenetljivo – hitro pozabljene in (negativnega) učinka v kampanji zgolj tri mesece pred volitvami niso imele. So pa vplivale na Melanio, ki se je po objavi počutila ponižano, poraženo in osramočeno, strah jo je bilo tudi zaradi sina.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Stephanie Grisham je za britanski Guardian določene trditve že zanikala. »Kate smo priskočili na pomoč v dobri veri, zaupali smo, da bo pošteno pisala. Na žalost v knjigi mrgoli napačnih podrobnosti in mnenj, očitno je govorila s tistimi anonimnimi viri, ki prve dame ne poznajo,« je bila stroga. O najnovejši knjigi v vrsti drugih z ameriško prvo damo v glavni vlogi kritiki pišejo, da je do nje zelo prizanesljiva in razumevajoča ter jo – drugače od mnogih preostalih – prikazuje v zelo dobri luči.