Višina, ustrezna tudi za varovanje

Osem visokih gred, ki so višinsko razdeljene na tretjine, delimo na dva tipa. Prvi ima substrat po celotni višini in je primeren za olesenele grmovnice z večjim koreninskim sistemom, drugi pa zaradi praktičnih shranjevalnih omaric vsebuje substrat samo v zgornji tretjini. Zavoljo manjše količine rastne podlage je ta tip primeren za trajnice. Presežek padavin odvajajo cevkaste odprtine, prek katerih se voda zbira v pločevinastih talnih posodah. Prednost visoke grede je njena višina (85 cm), ki omogoča stojiščno obdelavo brez sklanjanja, v našem primeru pa tudi nadomestilo za zaščitno terasno ograjo.

Praktični terasni element

Zazelenitev ob straneh zastira sosedske poglede z nadstropja, transparentna ograja po dolžini pa ohranja razgled proti prostranemu polju. Terasa služi tudi kot otroško igrišče, zato je po tleh umetna trava, ki v novih tehnologijah že daje prijeten videz naravne in je enostavna za čiščenje. Visoke grede bi lahko poimenovali kar vrtno shranjevalno pohištvo, saj na globoke prostorne police z lahkoto pospravimo manjša orodja za vrtnarjenje, gnojila, obutev, preparate proti komarjem ali igrače.

Ali je sivenje znak propadanja lesa?

Če so rastline ves dan obrnjene k soncu, morajo dobro prenašati intenzivnost sončnih žarkov. Lastniki so se odločili za pritlikave iglavce, grmičasto sivko, trave in zelišča. Zaradi vročine JV lokacija dopušča sprostitev bolj v popoldansko-večernem času, ko se po dnevnih aktivnostih družina zbere skupaj. Ker je bosonoga hoja po žgečkljivi travi nadvse blagodejna, smo pri izhodu na teraso in v kotičku letne kuhinje dodali še toplino podnic. Vsi leseni elementi so izdelani iz impregniranega smrekovega lesa, ki bo sčasoma posivel. Ta proces imenujemo tudi naravna zaščita, s katero se les zavaruje pred UV-žarki, toplotnimi spremembami in vlago. Patina je debela od 2 do 3 mm in čeprav les dobi več različnih odtenkov sive, je to ena najučinkovitejših naravnih zaščit lesene sredice.

Tekst: Špela Pavlič Kos, Jože Kos, fotografije: Mizarstvo Kos