Vrtna ograja je meja našega doma na prostem

Je del hiše in vrta, hkrati pa del javnega prostora, zato je pomembno, da je oblikovno usklajena z obema. Odprta in zračna privablja stranke in ločuje prometno cesto od poslovnega parkirišča, zaprta pa zagotavlja zasebnost in zaščito pred hrupom. Betonski zidec ustvarja ravno nosilno osnovo za temeljenje, neodvisno od razgibanosti terena. Dostop do hišnega vhoda in posesti omogočajo avtomatizirana dvokrilna dvoriščna vrata, skozi peš vhod pa lahko vstopajo tisti s ključem. V kovinskem stebrišču sta za komunikacijo zunaj-notri vgrajena domofon in poštni nabiralnik.

Bivalni del vrta predstavlja prostor za umiritev in druženje z domačimi

Sprostitev po napornem delavniku, le korak od službe, je privilegij. Pomirjujoč domači vrt z zelenico, brezami in bori je pravo nasprotje aktivnega ustvarjanja. Zaradi SZ-lege pod steklenim nadstreškom ni vroče, s pregrado in zasaditvijo pa ustavimo poglede sosedov in močno poletno sonce. Bivalna terasa ali vrtna oaza v mestu je kot nalašč za zibanje v vetru ali klepet ob jutranji kavi.

Zlata vredna je naložba, ki nam vrača z dobrim počutjem

Zunanjo ureditev zaznamujeta prepletanje oranžno-sivo-zelenih tonov ter kombinacija lesa, betona, kamna, kovine, stekla in rastlin. Poslovni salon z oranžno fasado in dekorativnim kvarcitom je izhodišče za videz portalne ograje v barvani smrekovini ali vroče pocinkani kovini in toplih odtenkih macesnovine. Sivine najdemo v strešni kritini, stavbnem pohištvu, podpornem zidu ter talnih oblogah betona in asfalta. Za prepust svetlobe v notranjost in elegantno dopolnitev objektov pa poskrbita steklena nadstreška pred vhodom in na terasi ter umirjajoči naravni odtenki rastlin. Tako kot barva las povsem spremeni naš videz, tudi izbor in kombinacija materialov določata podobo zunanjega prostora. Poslovna okolica je ponavadi prvo zrcalo urejenosti lastnika. Če se v njej stranke dobro počutijo, se z veseljem vračajo. Ali nas bo poživila, umirila, ozdravila ali prinesla zlati lesk dobrega počutja, pa je odvisno od prepričljivih detajlov.

Tekst: Špela Pavlič Kos, Jože Kos, foto: Center za zunanjo ureditev, Mizarstvo Kos