Razširitev parkirne površine poenostavilo uvoz-izvoz

Z dvignjenim robnikom, ki ločuje cesto od tlakovanega dvorišča, smo ustavili ulične meteorne padavine, s povečanim talnim območjem pa pridobili manevrirni prostor za dva avtomobila. Odprta stebriščna konstrukcija omogoča vozniku pregleden prihod/odhod, streha pa zagotavlja hojo po suhem in prihranja čiščenje poledenelega in zasneženega vozila.

Vhodno stopnišče z novimi funkcijami in smerjo

Dvignjen vhod z enoramnimi stopnicami in poševno streho je bil na udaru padavin, ki so prihajale s severnim vetrom. Dvoramne macesnove stopnice z vmesnim podestom so spremenile smer gibanja za 90° in povezale pot od vhoda do parkirišča. Rešitev za pot po suhem predstavljata povezani dvonivojski ravni strehi. S podaljšano letvično ograjo so estetsko masko dobili stopniščni kovinski nosilci in komunalni zabojniki. Vhodni podest s klopco in stekleno ograjo je postal kotiček za jutranjo kavo ali klepet s sosedi.

Elementi kozolca dajejo lesenemu objektu tradicionalno podobo

Mizarska obdelava z dvojnim brušenjem, trojnim barvanjem, nevidnimi električnimi in vodovodnimi instalacijami izraža čist, eleganten videz. Nadstrešek oblikovno dopolnjujejo horizontalne letve, pobrani gredni zaključki in krovsko-kleparske obrobe. Leseni stebriščni piedestali pa služijo pokritju kovinskih sider in objekt vizualno povzdignejo od tal. Z dodanim zeliščno-cvetličnim okrasjem predvrt oživi, fuksija s prav posebnimi cvetovi v obliki luči pa vsakodnevno razsvetljuje stanovalce in obiskovalce.

Tekst: Špela Pavlič Kos, Jože Kos, fotografije: Mizarstvo Kos