Orban je v današnjem pogovoru za madžarski nacionalni radio dejal, da je namen odločitve Sodišča EU države prisiliti v sprejemanje migrantov. "Ampak nas ne bodo ukanili," je poudaril po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Sodišče EU je v četrtek presodilo, da madžarsko zadrževanje prosilcev za azil v taboriščih na obmejnem območju lahko predstavlja kršitev evropske zakonodaje. Po mnenju sodišča se namreč zadrževanje lahko opredeli kot pripor, ta pa je v neskladju z evropsko zakonodajo, če pred tem zadeva ni bila obravnavana individualno.

Po mnenju sodišča nobenega prosilca za mednarodno zaščito ali državljana tretje države ni mogoče zadržati priprtega zgolj zaradi utemeljitve, da ne more poskrbeti za svoje potrebe.

Madžarska že več let prosilce za azil zadržuje v dveh taboriščih na meji s Srbijo, ki sta zavarovani z visoko ograjo in bodečo žico. V Budimpešti trdijo, da so ljudje zaprti prostovoljno, saj bi lahko taborišče zapustili v smeri Srbije. A kdor se vrne v Srbijo, na Madžarskem avtomatično izgubi status prosilca za azil.

Zaradi madžarskih taborišč na meji s Srbijo teče še en postopek pred Sodiščem EU. Evropska komisija je proti Madžarski sprožila postopek, ker taborišča po njeni oceni predstavljajo kršitev prava EU.