Romski otroci iz madžarskega mesteca Gyöngyöspata med drugim niso mogli ne na plavalni tečaj, ne na računalniške tečaje, ne na šolske izlete z drugimi, imeli so posebna stranišča in posebne razrede z manj usposobljenimi učitelji, tako da je vse skupaj spominjalo na rasno segregacijo na jugu ZDA pred več kot 60 leti. Sodba vrhovnega sodišča, ki je potrdilo odločitev sodišča nižje stopnje, je opozorilo vsem drugim številnim madžarskim šolam, v katerih prihaja do diskriminacije in segregacije romskih otrok.

Odškodnina za 60 otrok iz Gyöngyöspate znaša 99 milijonov forintov ali 280.000 evrov. Tudi z vsoto dosojene odškodnine je vrhovno sodišče potrdilo sodbo sodišča iz Debrecena. Proti lokalnim oblastem v Gyöngyöspati in tamkajšnji osnovni šoli, ki je že v naprej uveljavila slabše pogoje za šolanje romskih otrok in jim tako še dodatno omejila že tako majhne možnosti za uveljavljanje v madžarski družbi, je v imenu prizadetih družin tožbo vložila nevladna organizacija Chance for Children Foundation. V Orbanovi stranki Fidesz pa trdijo, da so tožbo pomagale vložiti osebe, povezane z ameriško-madžarskim milijarderjem judovskega rodu Georgem Sorosem, ki danes velja za velikega Orbanovega nasprotnika, potem ko ga je pred 30 leti kot zagovornik demokracije podpiral.

Toksična nestrpnost do Romov

V sodbi iz septembra lani je sodišče iz Debrecena dalo prav prizadetim družinam, madžarska vlada pa je izplačilo dosojene odškodnine zavrnila. Sam premier Viktor Orban je nasprotoval odločitvi sodišča in predlagal, da se namesto izplačila v gotovini organizirajo izobraževalni tečaji za prizadete romske družine. Spraševal se je, kako le naj bo mogoče, da bi Romi »dobili precejšnjo vsoto denarja, ne da bi ga zaslužili z delom«. V nasprotju z demokratičnimi načeli moderne države, za katera so človekove pravice neodtujljive in sodne odločitve ne morejo biti podrejene volji večine, je Orban napovedal nacionalno anketo o tem, ali naj država spoštuje odločitev sodišča. Tudi sicer so posvetovanja z ljudstvom pogost prijem Orbanovega vladanja, kar ni presenetljivo, saj je prav za avtoritativne režime značilno, da uporabljajo oziroma zlorabljajo neposredno demokracijo.

Že večkrat je Orbanova stranka Fidesz, ki že deset let vlada na Madžarskem, pokazala nestrpnost do Romov. Tako je na primer Orbanov vodja volilne kampanje pred parlamentarnimi volitvami leta 2018 izjavil, da država v 600 letih ni mogla integrirati Romov, kar kaže, da tudi migrantov ne bo mogoče integrirati. Mestece Gyöngyöspata z okoli 3000 prebivalci se je znašlo v središču pozornosti že leta 2011, ko so skrajni desničarji organizirali patrulje, da bi prestrašili Rome. Takrat so v mestece prišli novinarji, in tako je prišlo na dan, da so tamkajšnji romski otroci hudo zapostavljeni.