Razmišljanje o možnosti uporabe globalne mobilne aplikacije za sledenje stikov, s katero je osebo mogoče opozoriti, da je prišla v stik z nekom, ki je okužen, je vse bolj prisotno. Tako se namreč takšna oseba izolira in možnost za širjenje koronavirusa je veliko manjša. Na tem področju je bila med prvimi v Evropi Avstrija. Že 25. marca so naši severni sosedje začeli uporabljati aplikacijo Stopp corona, ki jo je razvil njihov Rdeči križ in ki na osnovi tehnologije bluetooth (ta ne sledi lokacijam) omogoča spremljanje stikov, uporabniku pa sporoči, kadar je kateri od ljudi, s katerimi se srečuje, okužen. A če so Avstrijci zelo zadovoljni z varovanjem osebnih podatkov pri tej aplikaciji, pa je težava, da si jo je v zadnjih 50 dneh na svoj mobitel naložilo samo okoli 600.000 od 8,8 milijona avstrijskih državljanov. Zato mnogi menijo, da je nekoristna.

Nekompatibilne aplikacije bi bolj škodile kot koristile

A za učinkovit boj proti pandemiji v EU bi se morale države članice dogovoriti o skupnem in enotnem sistemu take aplikacije. Če pa bodo takšne aplikacije med seboj nekompatibilne, se bo pandemija veliko lažje še naprej širila po EU. Že 6. aprila je iz nemške vlade prišlo opozorilo: »Najhuje bi bilo, če bomo imeli v Evropi različne načine sledenja virusu.« Pred nekaj dnevi pa je evropska komisija zahtevala: »Evropski državljani morajo biti opozorjeni na možno okužbo z ustrezno zaščito osebnih podatkov, kjer koli v EU so in katero koli aplikacijo uporabljajo.«

Različno o centralizaciji podatkov

Vendar se zdaj članice EU nikakor ne morejo dogovoriti o tem, kakšna aplikacija in kakšen sistem bi bila najučinkovitejša proti pandemiji in bi najbolj zaščitila osebne podatke. Francija meni, da bi se morali podatki hraniti na enem centraliziranem mestu, večina drugih držav z Nemčijo na čelu pa je za rešitev Googla in Appla, po kateri bi vsak mobitel posebej pri sebi shranjeval podatke. Nasprotniki centraliziranega sistema, ki ga zagovarja Francija, menijo, da se bo država težko uprla skušnjavi, da ne bi uporabila tako pomembnih in številnih informacij o svojih državljanih, tudi o njihovem zdravstvenem stanju.

Francozi zahtevajo evropsko suverenost namesto Googla

V Franciji se hočejo upreti ameriškim gigantom, kot sta Google in Apple. Radi bi sami razvili svojo aplikacijo in svoj sistem sledenja virusu s centraliziranim zbiranjem podatkov. A z zavračanjem ameriške tehnologije bi se lahko Francija osamila in nazadovala. Pariški dnevnik Le Monde pa se čudi, da Nemčija, doslej tako zelo vestna pri varovanju osebnih podatkov svojih državljanov, zdaj Googlu in Applu, ki naj bi imela velike ambicije pri zbiranju informacij, tudi o vsakem posamezniku posebej, dovoljuje dostop do njihovih zdravstvenih podatkov. Le Monde zahteva od EU, da uveljavi svojo suverenost nasproti ameriškim gigantom na področju digitalne tehnologije. Toda velika večina evropskih držav pa tudi evropski parlament in evropska komisija so za »nemško« varianto. V Parizu so prepričani, da je to posledica uspešnega lobiranja Appla in Googla.