Znanstveniki verjamejo, da se je smrtonosni virus na človeka prenesel z živali. Sklepajo, da se je to konec lanskega leta zgodilo na tržnici v kitajskem Wuhanu. Ne pojenjajo pa niti govorice o tem, da bi virus lahko razvili v tamkajšnjem tajnem laboratoriju.

O tem je prepričan tudi ameriški predsednik Trump. Na vprašanje, ali je videl dokaz o tem, da bi virus nastal v inštitutu za virologijo v Wuhanu, je namreč odgovoril pritrdilno. Podrobnosti v zvezi s tem ni pojasnjeval.

Vodja inštituta je sicer že pred dnevi zavrnil te očitke. "Virus na noben način ni prišel od nas," je zatrdil Yuan Zhiming v pogovoru za kitajsko državno televizijo.

Da izvora virusa ne poznajo natančno, je potrdil tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Urad nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti ZDA je v četrtek sporočil, da se vse ameriške obveščevalne agencije strinjajo z znanstveno oceno, da novi koronavirus "ni bil človeško ustvarjen ali gensko spremenjen". Še vedno pa preučujejo, ali bi virus lahko izviral iz kitajskega laboratorija.

Različnim interpretacijam izvora virusa želijo priti do dna tudi v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Izrazili so namreč upanje, da jih bo Kitajska povabila k sodelovanju pri preiskavah živalskega izvora novega koronavirusa.

Območje evra se sooča s krčenjem gospodarstva

Tiskovni predstavnik WHO Tarik Jašarević je namreč za AFP navedel, da trenutno niso vključeni v nobeno od preiskav o izvoru pandemije. Po njegovih informacijah na Kitajskem med drugim preučujejo primere okužb v Wuhanu in okolici ob koncu lanskega leta, obenem pa potekajo preiskave tržnic in kmetij, na katerih so najprej zaznali okužbo z novim koronavirusom pri človeku.

Rezultati študij bi bili ključnega pomena za preprečevanje morebitnega prenosa virusa z živali na človeka v prihodnje, je poudaril Jašarević.

Kot poroča AFP, je Trumpovo sklicevanje na odgovornost Kitajske za izbruh pandemije sicer ena glavnih tem, na katero bi lahko oprl kampanjo za novembrske predsedniške volitve. Brezposelnost je zaradi ukrepov za zajezitev širjenja virusa namreč močno porasla. Po zadnjih podatkih je zahtevke za nadomestila za čas brezposelnosti podalo 3,84 milijona Američanov.

Ti nezavidljivi podatki močno vplivajo tudi na evropsko gospodarstvo. Po besedah vodje Evropske centralne banke Christine Lagarde, se območje evra sooča s krčenjem gospodarstva, ki mu v mirnodobnem času ni primere. Ekonomisti centralne banke za evroobmočje pričakujejo krčenje proizvodnje za med pet in 12 odstotkov.