Simptomi vnetij so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacija (WHO) podobni kawasakijevemu sindromu, izjemno redki otroški bolezni, ki se kaže v vročini in v vnetju krvnih žil.

V Nemčiji sta se po besedah Reinharda Bernerja, ki vodi univerzitetno bolnišnico v Dresdnu, doslej pojavila najmanj dva takšna primera. Kot je dejal, še vedno ni jasno, ali sta povezana z okužbo z novim koronavirusom, ni pa to po njegovem mnenju izključeno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Še trije otroci se zaradi hudega vnetja zdravijo v univerzitetni bolnišnici v Ženevi, od tega je eden na intenzivni negi. Švicarski zdravniki verjamejo, da bi te simptome lahko povzročila okužba z novim koronavirusom, saj ta povzroča prekomeren odziv imunskega sistema.

O podobnih zapletih pri otrocih poročajo tudi iz Italije in Španije, prav tako iz Velike Britanije, kjer je primerov več kot 20. Pri nekaterih so okužbo z novim koronavirusom potrdili, pri drugih ne.

Predstavnica WHO Maria Van Kerkhove je ob tem pozvala vse zdravnike po svetu, naj bodo na takšne primere pozorni in naj sistematično zbirajo podatke o tem. Je pa predstavnik WHO Mike Ryan zagotovil, da velika večina otrok ob okužbi z novim koronavirusom utrpi le blažje simptome bolezni in si popolnoma opomore.