"Obstaja ogromno dokazov, da se je tam vse začelo," je dejal za ABC glede teorije, da je novi koronavirus, ki je po svetu zahteval že več kot 244.000 smrtnih žrtev, največ v ZDA, prišel iz laboratorija.

Pompeo je sicer že prejšnji teden Kitajsko obtožil, da je za novi koronavirus morda vedela že novembra lani in da je prepozno ukrepala. Poudaril je, da si še vedno prizadevajo, da bi od Kitajske dobili še več informacij, vključno z originalnim vzorcem virusa sars-cov-2 iz žarišča pandemije v kitajskem Wuhanu.

Obtožbe na račun Kitajske glede odziva na nevarnost koronavirusa vseskozi izpostavlja tudi ameriški predsednik Donald Trump. V petek je tudi sam zatrdil, da je videl dokaze, da novi koronavirus izvira iz kitajskega laboratorija. Podrobnosti v zvezi s tem ni pojasnjeval.

Znanstveniki verjamejo, da se je smrtonosni virus na človeka prenesel z živali. Sklepajo, da se je to konec lanskega leta zgodilo na tržnici v kitajskem Wuhanu. Ne pojenjajo pa niti govorice o tem, da bi virus lahko razvili v tamkajšnjem tajnem laboratoriju. Na Kitajskem sicer tovrstne očitke zavračajo.