Iran je v okviru tajnega vesoljskega programa v sredo s poligona na nerazkriti lokaciji v Zemljino orbito poslal svoj prvi vojaški satelit. Neodvisne potrditve o uspešni namestitvi satelita v tirnico 425 kilometrov nad površino planeta še ni. Njegovo izstrelitev pa so nemudoma obsodile ZDA, včeraj pa še Francija kot ena od preostale peterice podpisnic jedrskega sporazuma z Iranom iz leta 2015, ki si ga še prizadevajo ohraniti pri življenju.

Po navedbah iranske revolucionarne garde so izstrelitev satelita izvedli s tristopenjsko raketo na trdo in tekoče gorivo. Če jim je namestitev satelita, poimenovanega Noor oziroma svetloba, uspela, to predstavlja opazen tehnološki napredek, saj so se iranskim raketnim strokovnjakom tovrstni poskusi doslej po vrsti izjalovili. Obenem pa v Pentagonu trdijo, da uporabljena pogonska raketa, poimenovana Kased (glasnik), uporablja tehnologijo izstrelkov dolgega dosega, ki lahko nudijo tudi jedrske glave, če se bo do tega orožja Iran dokopal.

Trumpovo podiranje domin

Iran je bil doslej ena od devetih držav, ki so v orbito poslale civilne satelite z lastnimi raketami in ena od šestih, ki so v orbito poslale živali. Je eden ustanovnih članov komiteja Združenih narodov za mirno uporabo vesolja, svoj vesoljski program pa je potihoma suspendiral ob uresničevanju jedrskega sporazuma, čeprav k temu ni bi zavezan. Teheran se je k raketnemu razvoju očitno povrnil po ameriškem odstopu od jedrskega sporazuma, kar je predsednik Donald Trump storil z utemeljitvijo, da je brezpredmeten, ker ne vsebuje določil o omejevanju iranskega raketnega programa in teheranske podpore šiitskim gibanjem v regiji. Obenem je Iran spet začel bogatiti uran, oboje verjetno tudi s ciljem, da peterico preostalih podpisnic sporazuma pripravi do trgovanja mimo ameriškega gospodarskega in finančnega pritiska.

Raketni poskus je Trumpa spodbudil, da je teden dni po še enem bližnjem srečanju ameriške vojaške ladje v Perzijskem zalivu z iranskimi patruljnimi čolni zagrozil, da bo slednje ob naslednjem takšnem dogodku dal potopiti. Iz Teherana je prišel zajedljiv odgovor, naj ZDA raje poskrbijo za okužene s koronavirusom v svoji vojski, kot pa da skušajo ustrahovati druge. Poveljnik iranske revolucionarne garde Hossein Salami pa je sporočil, da je mornarici ukazal »uničiti vsako ameriško teroristično silo, ki v Perzijskem zalivu ogroža varnost iranskih vojaških ali civilnih ladij«.