Danes se začenja ramazan, 30-dnevni muslimanski postni mesec, ki bo za 1,8 milijarde islamskih vernikov letos zelo nenavaden. Navajeni so, da se v tem času med dnevnim postom družijo ob molitvi v mošejah, po sončnem zahodu pa v pogovoru na ulici in obiskovanju sorodnikov, sosedov in prijateljev, ko tudi uživajo v dobrih jedi. Tokrat pa naj bi ostali doma v družinskem krogu, kar velja tudi za 50.000 slovenskih muslimanov.

V Savdski Arabiji so sunitski verski voditelji muslimane po vsem svetu pozvali, naj se zaradi pandemije med ramazanom ne družijo. Obenem so podaljšali zaprtje mošej v Meki in Medini, najsvetejših mestih islama, kjer bodo molitve med ramazanom sicer potekale, a brez vernikov.

Strožje kot med kugo in kolero

V Kairu, mestu tisočerih minaretov, so mošeje zaprte, kar ni veljalo niti med kugo sredi 14. stoletja, niti med epidemijami kolere v 19. stoletju, niti med špansko gripo leta 1918. V 100-milijonskem Egiptu, kjer je bilo doslej 3590 potrjenih okužb in 264 smrti zaradi novega koronavirusa, bodo še toliko bolj prizadeti revni, ker v ramazanu ne bo tradicionalnih skupnih nočnih obedov, ki jih zanje organizirajo bogati poslovneži. Morda pa jim bodo jedi nosili na domove.

Posebej hitro narašča število okužb v 80-milijonski Turčiji in bi v zadnjih 24 urah lahko prestopilo mejo 100.000. Oblasti so med ramazanom prepovedale skupne nočne obede za reveže, mošeje so zaprte, zjutraj pred svitom pa ne bo igranja na bobne, ki budijo k obedu, preden napoči dan.V Iraku so za čas ramazana omilili ukrepe. Nekaterim trgovinam so dovolili, da odprejo vrata, policijska ura pa bo trajala od 19. do 6. ure zjutraj ter ves dan v petek in soboto. Po koncu ramazana bodo ukrepe spet zaostrili. V Iranu, z virusom najbolj prizadeti bližnjevzhodni državi, je vrhovni verski voditelj Ali Hamenej pozval ljudi, naj vzdušje ramazana ustvarijo na svojih domovih in tam tudi molijo, bolnim vernikom pa v fatvi sporočil, da se jim ni treba postiti, če bi to ogrozilo zdravje.

Nevarna lažna sporočila

V najštevilnejši muslimanski državi na svetu, 260-milijonski Indoneziji, oblasti državljanom ne bodo dovolile, da bi v začetku ramazana zapustili velika mesta in šli na obisk k družinam v druge kraje in vasi. »Letošnji ramazan bo drugačen. Običajno molimo v mošejah, letos bomo ostali doma,« je dejal guverner prestolnice Džakarta in ukrepe za zajezitev širjenja podaljšal do 22. maja. Za virusom je uradno umrlo 616 Indonezijcev.

V Somaliji je bilo doslej 237 potrjenih primerov okužb, predvsem v Mogadišu, in osem uradno mrtvih zaradi virusa, med njimi poslanec in minister. Kljub odloku vlade, ki je zaprla šole in univerze, se ljudje še vedno zbirajo v mošejah, gostinskih lokalih in na ulicah. Bolni za covidom-19 se obnašajo, kot da bi se prehladili, in se še naprej družijo. Pandemija bi v Mogadišu lahko prizadela tudi 800.000 beguncev, ki so zbežali pred džihadisti Al Šababa in sušo. Koronavirus je toliko bolj nevaren, ker se širijo govorice, da ni nevaren za muslimane in da je kazen za tiste, ki jih zatirajo. Sporočila, da se je pred koronavirusom mogoče zavarovati s koranom, širi tudi Al Šabab, večina hodž pa poskuša muslimane od laži odvrniti.

Ramazan bo seveda drugačen tudi za evropske muslimane, pri čemer iz Nemčije poročajo, da mnogim mošejam grozi bankrot, saj dobijo največ prispevkov v letu med molitvami med ramazanom, letos pa ostajajo zaprte. Nekatere so vernike prosile za bančna nakazila prispevkov.