Usoda iranske vojaške oskrbovalne ladje Konarak ni povsem jasna. Po navedbah zahodnih agencij je po raketnem udaru, ki je bil usoden za devetnajst mornarjev, potonila, po drugih vesteh pa so jo odvlekli v pristanišče Čabahar v ustju Hormuške ožine, kjer se je zgodil incident med nedeljsko vojaško vajo. Iranska televizija je namreč objavila fotografije še gorečega poveljniškega mostu ob sožalnih sporočilih visokih vladnih in vojaških predstavnikov sorodnikom umrlih mornarjev, kaj natančno se je pripetilo, pa iranski preiskovalci še ugotavljajo.

Na Nizozemskem že pred iransko revolucijo naročeno 47-metrsko ladjo za logistično podporo je iranska vojaška mornarica prevzela šele leta 1988 po iransko-iraški vojni in več izvoznih zapletih v nizozemskem parlamentu, po katerih je prevladalo dejstvo, da plovilo ni nosilo oborožitve. Šele pred dvema letoma so jo Iranci nadgradili z namestitvijo raket, zdaj pa jo je zadela protiladijska raketa s fregate Džamaran, ene od treh v Iranu zgrajenih ladij, ki predstavljajo hrbtenico teheranske pomorske obrambe. Konarak je na prizorišče pomorskih vaj v Omanskem zalivu privlekla tarčo za bojno streljanje, ni pa jasno, ali so jo z Džamarana pomotoma izbrali za cilj, ko je bila še blizu tarče, ali pa se je nanjo »zaklenila« manevrirna raketa in nesreče niso mogli več preprečiti. Da iranska vojska ni ravno previdna pri izstreljevanju raket, govori že nedavna tragična sestrelitev ukrajinskega potniškega letala ob vzletu s teheranskega letališča, ko je umrlo vseh 176 ljudi na krovu.

Vojska spet prikrivala tragedijo

Iranska vojska je sprva potrdila zgolj eno žrtev raketiranja na nedeljskih manevrih, šele danes pa je državna televizija razkrila resnost incidenta, ki se je zgodil v bližini pristanišča Bandar e Džask. Koliko mornarjev je bilo pravzaprav na ladji, ni znano, vsekakor pa precej več od običajne posadke, ki jo sestavlja 20 ljudi.

Poročila o še enem tragičnem raketiranju lastnih državljanov, potem ko je bila tudi večina potnikov na ukrajinskem letalu Irancev, je sprožila plaz kritik po družbenih omrežjih. Da dva takšna incidenta v kratkem času ne moreta biti zgolj človeška napaka, je tvitnil Maziar Hosravi, novinar, povezan s političnimi reformisti, in dodal, da gre za »katastrofalno napako upravljanja in poveljevanja«.

Iran sicer redno izvaja vojaške vaje v Perzijskem in Omanskem zalivu s praktično le dvema ciljema – preizkušanjem doma proizvedene oborožitve in opreme ter prikazovanjem vojaške moči v obnovljenih napetostih z ZDA po Trumpovem odstopu od jedrskega sporazuma s Teheranom.