Minister za obrambo Tonin se je ob prevzemu vozil v Luki Koper zahvalil zaveznikom Američanom za donacijo. »Vozila bomo s pridom uporabljali doma in v tujini, kjerkoli se bo pokazala potreba. Tako se kaže solidarnost znotraj zavezništva, tako se kaže, kako smo lahko skupaj močnejši. Prava donacija ob pravem času,« je dodal.

Ameriška veleposlanica je v izjavi izpostavila, da je partnerstvo med Slovenijo in ZDA odlično in dolgotrajno. Poudarila je pomen vojaške sanitete in zdravstvene mobilnosti, tudi v času, ko se borimo s krizo zaradi pandemije novega koronavirusa. Zavezanost ZDA partnerstvu s Slovenijo, tako na vojaškem kot na drugih področjih, je napovedala tudi v prihodnje.

Na obrambnem ministrstvu so ob tem zapisali, da donacija izraža zaupanje ZDA v Slovenijo kot v državo, ki je zavezana ciljem zveze Nato ter prizadevanju zavezništva za zagotavljanje varnosti in stabilnosti na Zahodnem Balkanu in po svetu. Je dober pokazatelj odličnega dvostranskega sodelovanja Slovenije in ZDA ter njihove kontinuirane pomoči pri izgradnji in krepitvi slovenskih obrambnih zmogljivosti. Donacija bo imela znatno dodano vrednost tudi za razvoj zmogljivosti nacionalne lahke premične bolnišnice Role-2, so dodali.

Donacija bo najbolj koristila ekipi za evakuacijo

Kot so sporočili z ministrstva, so vozila namenjena kot evakuacijska vozila za Role-2 in Balkanske zdravstvene namenske sile, za prvo oskrbo na terenu ter prevoz poškodovanih na višjo raven zdravstvene oskrbe.

Slovenska vojska jih bo uporabljala za podporo nadaljnjemu razvoju Balkanskih zdravstvenih namenskih sil, v katerih Slovenija sodeluje že od samega začetka leta 2010. Gre za večnacionalno regionalno vojaško-zdravstveno zmogljivost hitrega odziva, ki je aprila lani dosegla polno operativno zmogljivost, kar omogoča njeno napotitev na Zahodni Balkan v primeru naravnih ali drugih nesreč.

Slovenija v teh silah sodeluje s tremi ekipami, v katerih je skupno 13 ljudi, ki se v mirnodobnem času nahajajo v Sloveniji. Gre za kirurško ekipo, ekipo za intenzivno nego in ekipo za evakuacijo. Donacija novih terenskih reševalnih vozil je ključna predvsem z vidika ekipe za evakuacijo, so dodali.

Z obrambnega ministrstva so še sporočili, da gre za vozila MEDIC HMMWV M1152 Ambulance, ki jih bodo prepeljali v skladišče direktorata za logistiko ministrstva za obrambo v Ljubljani.

Polno operativna bodo do konca leta

Slovenska vojska jih je pridobila po programu European Security Assistance Fund (ESAF) in so bila dobavljena neposredno od ameriškega proizvajalca avtomobilov AM General. Dodali so, da Slovenska vojska sicer že od leta 1994 prek različnih programov ameriške vlade za pomoč na področju varnosti kandidira za pridobitev vojaške opreme.

Vozila bodo v fazi procesa uvajanja v operativno uporabo v Slovenski vojski opremili s komunikacijsko opremo, defibrilatorjem, ventilatorjem, respiratorjem, medicinskimi plini (kisik), medicinskimi pripomočki, instrumenti in potrošnim sanitetnim materialom.

V procesu uvajanja bodo izvedli usposabljanja za uporabo in osnovno vzdrževanje ter integracijo opreme v vozilo, zato predvidevajo, da bodo v polno operativno uporabo v Slovensko vojsko uvedena do konca leta.