Po prihodu na brniško letališče je vojake na infekcijsko kliniko prepeljala vojaška zdravstvena enota, je na Twitterju zapisal obrambni minister Matej Tonin. V SV so pojasnili, da bo nadaljnje zdravljenje okuženih vojakov odvisno od zdravniške ocene.

Na prošnjo ministrstva za zunanje zadeve pa so v domovino skupaj z vojaki prepeljali še eno državljanko Slovenije. Kot je na Twitterju zapisal Tonin, gre za osebo, ki se dlje časa ni mogla vrniti v Slovenijo.

V Kforjevo bazo v Prištini je SV napotila tudi epidemiološko ekipo, ki bo opravila dezinfekcijo prostorov. Trije vojaki so službovali v bazi Film City, kjer slovenski častniki delujejo v poveljstvu Kforja.

Prevoz okuženih vojakov v domovino je SV opravila z letaloma Turbolet L-410 in PC-6, je na Twitterju še zapisal Tonin.

V misiji Kfor, v kateri je vse skupaj okoli 250 slovenskih vojakov, naj bi bilo potrjenih tudi več okužb med vojaki drugih držav, vendar v SV podrobnejših podatkov nimajo.

Naloge slovenskih vojakov, ki so na Kosovu nameščeni v več bazah, vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem, izvajanje kontrole na komunikacijah in kontrolnih točkah, varovanje objektov posebnega pomena ter izvajanje projektov civilno-vojaškega sodelovanja.

Okužbo z novim koronavirusom so sicer pred tem potrdili že pri pripadniku SV, ki je deloval v misiji v Maliju. Domov so ga prepeljali sredi meseca. Po navedbah SV je njegovo zdravstveno stanje dobro, ni pa še bil odpuščen iz bolnišnice.