Minister za obrambo Matej Tonin in načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš sta predsednika republike in vrhovnega poveljnika oboroženih sil Pahorja danes seznanila s poročilom o pripravljenosti vojske v letu 2019.

Glavaš je pojasnil, da je zahtevana pripravljenost SV dobra, medtem ko ocena potrebne pripravljenosti za vojskovanje ostaja neustrezna.

Tako Pahor kot Glavaš sta poudarila, da je SV opravila vse z zakonom zadane naloge. Tudi delovanje vojske v mednarodnih operacijah in misijah je odlično. SV je po Pahorjevem mnenju tudi na ta način dejavnik mednarodnega miru in ugled Slovenije v svetu.

SV ima po Pahorjevi oceni visok ugled

Sodelovanje vojske pri zaščiti in reševanju ter pri podpori drugim državnim organom je vzorno in tudi zato po Pahorjevih ocenah SV uživa v slovenski javnosti visok ugled.

Generalštab SV ocenjuje, da pa vojska ni uspela narediti napredka na področju pripravljenosti za delovanje v vojni. Še vedno so glavni razlogi premajhna popolnjenost enot s kadri in vojaško tehniko, zastarelost določene vojaške opreme ter stanje zalog.

"Kot predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil ne glede na oceno popolnoma zaupam, da bo profesionalno in vestno SV izpolnila pričakovanja javnosti glede varnosti," je še povedal Pahor.

V izjavi je tudi napovedal, da bo načelnika generalštaba SV decembra povišal v generalski čin.