»Bila sva v predsobi, ko je nenadoma potegnil pištolo in mi z njo nameril v obraz. Iz vrečke je potem vzel še lepilni tlak in ukazal, naj ležem na tla. Res, res močno me je brcal,« je danes na sodišču opisovala ena od domnevnih žrtev Mehmeda Mahmutovića, 35-letnega bosanskega državljana, obtoženega petih brutalnih ropov prostitutk sredi lanskega leta v Ljubljani – dve naj bi na zelo poniževalen način tudi spolno zlorabil. Dva ropa naj bi zagrešil s komaj 18-letnim Srbom Dušanom Avdićem, ki je krivdo že priznal in bil obsojen na pet let in pol zapora. Mahmutoviću je tožilstvo v zameno za priznanje ponudilo 17 let in pol, a vztraja, da je nedolžen.

Šestega aprila lani, bila je sobota med pol deseto in deseto zvečer, je 42-letnico, ki je svoje storitve oglaševala na spletni strani SloEscort, poklical moški, govoril je slovensko s srbohrvaškim naglasom. Zaželel si je srečanja in se tudi pozanimal, ali ima morda prijateljico, pa je dobil nikalen odgovor. »Nisem imela dobrega občutka,« je žrtev razložila na sodišču. Pozneje je klical še enkrat in rekel, da prihaja s taksijem, nato je sledil še tretji klic. Pogledala je skozi okno in pred vhodom zagledala dva moška. Tistemu, ki je bil še vedno na telefonu, je povedala, da ne bo sprejela obeh, in res je nato vstopil le eden, tisti brez telefona.

V oči mu je podoben

»Sumljivo se mi je zdelo, da ima rokavice. Rekel je, da zato, ker je prišel s kolesom, potem pa potegnil pištolo,« je pričala. Začel jo je brcati, ona pa kričati in se upirati. Grozil je, da jo bo ustrelil, če ne utihne, tudi roko ji je dal čez usta, a je kar vztrajala. Zbrala je vso moč, da je prišla do okna, ga odprla in zakričala, a ga je hitro zaprl in jo z vso silo s pestjo udaril po glavi. S pištolo jo je prisilil, da je legla, potem jo je zvezal z lepilnim trakom in še kar tepel.

»Dam ti denar, dam ti denar, sem vpila. Nekako sem se zvlekla do kuhinjsko omare in mu dala šop, ne vem, koliko je bilo, okoli 2000 evrov. Potem sem pobegnila na stopnišče. Pogledala sem, ali bo šel za mano, on pa je bil videti nekako presenečen in je stopil proti dvigalu,« je še opisala. Šla je pod tuš in namočila obleke, preden je poklicala 113. »Bila sem v šoku,« je pojasnila. Pred prihodom policije in reševalcev je v stanovanju tudi počistila po tleh. »Imela sem fiziološko nesrečo,« je oklevala, »…od strahu sem se polulala… in še kaj drugega…«

Na urgenci so ji zašili rani na glavi, bolečine si je morala nekaj časa lajšati s tabletami. Še danes jo je včasih strah in je nezaupljiva do neznancev, je povedala. Na vprašanje, ali v sodni dvorani morda prepozna napadalca, se je ozrla proti Mahmutoviću, ki si je snel zaščitno masko. »V zgornji del obraza mu je zelo podoben. Vendar pa ne morem točno reči. Ne vem… Takrat se mi je zdel vitkejši,« je izjavila.

Poskušala skočiti z balkona

Mahmutović naj bi se, tako vsaj trdi tožilstvo, tudi drugih ropov lotil na podoben način: najprej telefonski klic, potem obisk, grožnja s pištolo, tepež, grožnje, da bi prišel do denarja. Najbolj grozljiv je bil zadnji rop pred aretacijo, bila naj bi skupaj z Avdićem. Zmenila sta se z dvema dekletoma. Takoj po prihodu sta vsak svojo začela daviti. Sledili so zamahi s pištolo po glavi, brce, Avdić je eni nastavil pištolo na zatilje. Usta, roke in noge sta jima zalepila z lepilnim trakom, glavi pa pokrila s posteljnino. Spet je sledil pretep. Dekleti sta povedali, da je denar v kuhinji, a nista verjela, da je to vse, zahtevala sta še več. Avdić je dal eni nož na vrat in grozil, da jo bo zaklal in razrezal, nato je z nožem začel rezati njene spodnjice. V nekem trenutku se je osvobodila in stekla na balkon, da bi skočila iz prvega nadstropja, a ji je Avdić to preprečil. Mahmutović je obtožen, da naj bi eno žrtev s prelepljenimi usti in zvezano tudi posilil, drugo pa, tudi na poniževalen način z uporabo pištole z dušilcem, spolno zlorabil.