Oktobra lani je naše južne sosede pretresla zgodba o več kot leto dni trajajočih skupinskih posilstvih, spolnih napadih in izsiljevanju petnajstletnice iz Zadra. Sedem fantov, v času očitanih dejanj starih od 17 do 19 let, se bo na sodišču moralo zagovarjati zaradi prisiljenja v spolni odnos, povzročitve telesnih poškodb ter izkoriščanja mladoletnice za pornografijo, so potrdili na zadrskem tožilstvu.

Nočna mora petnajstletnice se je začela avgusta predlani, ko je poletje preživljala v družbi starejših »prijateljev«, med katerimi je bil tudi njen nekdanji fant. Prvič so jo napadli v sobi na neki zabavi, takrat so tudi nastali prvi posnetki, s katerimi so jo kasneje izsiljevali. Če pristane na nadaljnje spolne odnose z njimi, videa ne bodo nikomur pokazali, v nasprotnem primeru ga bodo videli tako njeni starši kot vsi prijatelji, srhljive podrobnosti opisujejo hrvaški mediji. V nekaj več kot letu dni naj bi jo skupinsko posilili najmanj šestkrat, napade so vsakič snemali. »Če nas boš prijavila ali komur koli črhnila o tem, te bom ubil,« ji je poskušal v glavo s pestmi vbiti njen nekdanji fant. Ujeta je bila v krog nasilja, izsiljevanja in spolnih napadov.

Še vedno ni jasno, kako je zgodba prišla do policije, je pa časnik Slobodna Dalmacija poročal, da so depresijo dekleta opazili v šoli in o tem obvestili center za socialno delo. Sedmerico so prijeli že naslednji dan, pet takrat že polnoletnih osumljencev naj bi preiskovalnemu sodniku svoja dejanja priznalo. Ta je na zgražanje hrvaške javnosti in številnih iz sveta pravosodja fante kljub posnetkom in fotografijam posilstev dekleta spustil na prostost in zanje ni odredil pripora. Odločitev je bila toliko bolj šokantna zato, ker osumljenci in domnevna žrtev živijo v isti manjši skupnosti. Po številnih pritožbah so osumljence kmalu zatem vendarle priprli. tak