Višji sodniki so zapisali, da gre v tem primeru za dolgotrajnost dosedanjega postopka, za kompleksna kazniva dejanja zoper več oseb in za zadevo z mednarodnim elementom. Ob tem pa je prišlo iz objektivnih razlogov še do zastoja v postopku. Sodišče je moralo namreč zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa preklicati že pet obravnav. Ob tem je tudi vprašljivo, ali bo možno v kratkem času nadaljevati z glavnimi obravnavami, poroča Večer.

Cank in Mramor sta bila od aretacije konec avgusta 2018 v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti. To sta bila tudi edina člana združbe, ki sta bila doslej v priporu. Maja Cank (hči Jožeta Canka in Mramorjeva partnerka), Damjan Vindiš in Peter Školnik se ves čas branijo s prostosti. Obtožena je tudi pravna oseba, družba Esit v stečaju, ki jo na sodišču zastopa Ermina Bender. V kriminalni posel sta bila vpletena tudi Ekrem Pobrić in Marjan Soršak, ki sta se na sodišču pokesala in bila obsojena na pogojno kazen, navaja Večer.

Zadnja obravnava v tej zadevi je bila v začetku marca, vmes so zaradi epidemije več razpisanih obravnav preklicali. Zadnja obravnava, ki so jo prav tako preklicali, bi morala biti v četrtek.

V času epidemije se po odločitvi vrhovnega sodišča lahko opravljalo le priporne zadeve. To pa zdaj ta primer po odpravi pripora obtoženima ni več.

Tožilec Aljaž Britvič očita Canku in soobtoženim, da so od oktobra leta 2017 do avgusta 2018 preslepili več ukrajinskih državljank. Obljubljali naj bi jim delo barskih plesalk, jih pripeljali v Slovenijo, nastanili v nočni lokal v Medlogu pri Celju in jih silili v prostitucijo, s katero naj bi si kot združba ustvarjali zaslužek in si ga nato razdelili. Pri tem naj bi združba uporabljala družbo Esit kot krinko za zaposlovanje deklet.