Atraktivna blondinka opravlja sproščujočo masažo celotnega telesa, je vabil oglas, ki ga je več kot dve leti objavljal eden od hrvaških oglasnikov. Seveda je bil opremljen tudi s fotografijo »atraktivne blondinke«, za katero so se, kot se je izkazalo, skrivale ročne spretnosti deklet z umetniškimi imeni Megi, Leila, Lorena, Melani, Tia, Tea in Hana iz salona Andiamo v Zagrebu. Družbo z omejeno odgovornostjo je z 10 hrvaškimi kunami ustanovitvenega kapitala ustanovil podjetni 33-letni električar Boris N., direktorjeva desna roka pa je bila njegova šest let starejša soproga Marijana. Stranke so prihajale iz radovednosti, vračale pa so se iz potrebe, piše hrvaški Jutarnji list.

Ponudba? Med drugim »sproščujoča masaža« 250 kun (23 evrov) pol ure, 450 kun (61 evrov) ura. Tajska (telo ob telo) masaža je bila dražja (od 300 do 500 kun), ker je imela »srečen konec«. Megi, Leila, Lorena in ostale so morale šefu plačevati po 50 kun na dan za oglase, pol zaslužka od vsake masaže je prav tako šlo v njegov žep. Interni pravilnik je veleval kazen 800 kun, če se katera kak dan ni pojavila v službi. Direktor si jih je prisvojil iz zaslužka drugih. V dveh letih poslovanja naj bi salon od strank dobil kakega pol milijona kun gotovine.

Leilini kilogrami

A potem je postala nanj pozorna policija. Čisto po naključju. Ko je avgusta predlani moški v salonu čakal, da pride na vrsto, ga je Leila vprašala, ali je debela. »Videl sem že bolj suhe,« je pošteno odvrnil. Leila pa ni bila zadovoljna, v sosednji prostor je šla po kuhinjski nož in ga porezala po roki in nogi. Posredovali so možje postave, ki so ugotovili, da ne gre za hujše poškodbe, da pa mora Leila zaradi hude alkoholiziranosti v bolnišnico.

Na skrivaj pa je stekla tudi širša preiskava, čeprav z nekaj težavami: stranke, ki so, kot poroča Jutarnji list, salon zapuščale z nasmehom, so bile precej molčeče ali pa so razlagale, da hodijo na masažo zaradi išijasa in podobno. Kljub vsemu so lani zakoncema nadeli lisice, državno odvetništvo pa ju zdaj preganja zaradi zlorabe prostitucije na škodo sedmih deklet. S tem naj bi se ukvarjala vsaj dve leti na več lokacijah. Za oba zdaj zahteva tri leta zapora.

Lastnik salona trdi, da ni naredil nič nezakonitega. »Bil je salon za športno masažo,« se je zagovarjal, a v isti sapi razlagal, da »masaža telo ob telo« pomeni, da »gre dekle v modrcu in spodnjicah po klientu«. Nadzorne kamere je namestil zaradi varnosti, je povedal, preiskovalci pa menijo, da je šlo za nadzor uslužbenk. »Kaj se je dogajalo v sobi, ne vem,« se je izmikal. In da je tja hodil samo po denar, pa če je bilo treba prinesti pralni prašek, papirnate brisače in podobno.

Stranke računa niso želele

Naj bi pa vendarle sumil, da so dekleta »zadovoljevale tudi spolne nagone«, ker so imele »več denarja, kot bi ga smele imeti«. Ko so ga povprašali o visokih cenah (cena masaže v Zagrebu znaša okoli 200 kun, torej okoli 27 evrov) s pripombo, da zaposlene nimajo niti masažnega tečaja, je dobrodušno odvrnil: »Plača tisti, ki je pripravljen plačati.« Tudi žena je zavrnila očitke, da bi bila dekleta v kaj prisiljena. »Bila so prijavljena, račune za masažo smo izdajali. Stalnim strankam ne, zaradi davčne, ampak saj računa niti niso želele,« je pojasnila.

Po besedah Lorene, pred leti prve spremljevalke na enem od lepotnih tekmovanj, jih lastnica ni fizično silila k masažam s »srečnim koncem«, jih je pa napeljevala. Melani se je javila na oglas za receptorko, končala pa pri »sproščujočih« (gola stranka, zaključek z »vrhuncem«) in »telo ob telo« masažah. Delala je v dveh izmenah, nedeljo je imela prosto. Leila, tista z nožem, je delala dve leti. Če je šef pogledal pregloboko v kozarec, ji je grozil, je izjavila, ji je pa kdaj tudi pomagal. »V sporno 'ročno delo' nisem bila prisiljena, bilo je samoumevno,« je dejala.