V ZDA je bilo do nedelje zvečer 555.398 okuženih s koronavirusom in 22.020 mrtvih. V najhuje prizadeti zvezni državi New York je bilo skoraj 190.000 okuženih in skoraj 9400 mrtvih, v mestu New York pa skoraj 103.000 okuženih in 6900 mrtvih.

ZDA so tako prve na svetu po številu okuženih in po številu mrtvih, konca najhujšega pa ni videti kljub pozitivnemu javnemu razmišljanju Direktorja Nacionalnega inštituta za zdravje Faucija. Ta na primer ni mogel zagotoviti, da bo udeležba na splošnih volitvah 3. novembra varna.

Fauci je v nedeljo nastopil na več ameriških televizijah in dejal, da je previden optimist, ker je število hospitalizacij in sprejemov v intenzivno nego začelo upadati tudi v zelo prizadetih državah, kot je New York.

»Obstajajo znamenja, da se število novih okužb ne le izravnava, ampak tudi zmanjšuje,« je dejal Fauci. Sam se je sicer znašel v težavah, ker je priznal, da bi lahko bilo okužb in mrtvih manj, če bi prej ukrepali.

»Bilo je veliko odpora zapiranju zadev v začetku leta,« je dejal za CNN. Pri tem ni posebej imenoval ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je sploh sprva izrazito nasprotoval zapiranju gospodarstva.

Ko so Faucija vprašali, ali bi bilo mrtvih manj, če bi predsednik prej ukrepal, pa je odgovoril le, da zdaj pač je, kar je. New York Times je v nedeljo objavil daljši prispevek o tem, kako se je predsednik uvodoma upiral ukrepanju, ker ni zaupal strokovnjakom in javnim uslužbencem, ampak bolj svojemu občutku, da z virusom ne bo nič hudega.

Trumpova priporočila o omejitvi gibanja po ZDA potečejo 30. aprila. Ukrepe za omejitve gibanja in odpiranja gospodarstva bodo sicer sprejemali guvernerji zveznih držav, ki trenutno ne kažejo naklonjenosti določanja datumov odpiranja. Fauci je dejal, da bi lahko ponekod po ZDA, kjer jih pandemija ni zelo prizadela, začeli zagon gospodarstva, a poudaril, da bodo morali imeti pred tem dovolj testov.

Tako menijo tudi guvernerji, Trump pa še vedno zanika, da bi imeli v ZDA kakšen problem s pomanjkanjem testov. Meni celo, da široko splošno testiranje ni potrebno, ker velika območja ZDA niso hudo prizadeta in jih ne potrebujejo. A če bodo ukrepi na hitro odpravljeni, bi se ZDA lahko znašle nazaj na začetku.