Besedna vojna med ZDA in Kitajsko v času pandemije poteka tudi na plečih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Donald Trump, predsednik države, iz katere dobi ta institucija Združenih narodov največ sredstev, je zagrozil, da bo prenehal plačevati, ker da se je njeno vodstvo z generalnim direktorjem Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom spečalo s Kitajsko. Ghebreyesus, ki je mednarodno priznani etiopski mikrobiolog, naj bi preveč hvalil kitajsko transparentnost ob pandemiji novega koronavirusa, ki bi se lahko izkazala za navidezno in lažno. Ghebreyesus pa na drugi strani opozarja države, naj ne politizirajo pandemije, in svari: »Sicer bomo imeli še veliko več trupel.«

Od pohval do valjenja krivde

Trump Svetovni zdravstveni organizaciji tudi očita, da je podcenjevala koronavirus in da je kriva za sedanjo pandemijo. Zato zahteva odstop vodstva z Ghebreyesusom na čelu. Po Trumpovih besedah je WHO še sredi januarja izjavljal, da se koronavirus ne prenaša s človeka na človeka. »V marsičem niso imeli prav in grožnjo so močno podcenjevali,« trdi ameriški predsednik, ki se mu je v zahtevi po odstopu vodstva WHO med drugimi pridružil slovenski premier Janez Janša.

Obstajajo sicer dokumenti WHO, ki kažejo, da je 10. januarja njeno vodstvo opozorilo države, da obstaja nevarnost širitve koronavirusa s človeka na človeka. Pri tem se je opiralo na izkušnje z boleznijo sars leta 2003. Vendar pa je WHO konec januarja kritiziral Trumpov ukrep, ko je prepovedal Neameričanom, da bi iz Kitajske leteli v ZDA, Trump pa je še koncu februarja zapisal, da WHO »dela intenzivno in pametno«. V ZDA se je prvi potrjeni primer okužbe pojavil 20. januarja, država pa je bila na zvezni ravni prepuščena samovolji predsednika, ki ni ukrepal in je dolgo govoril, da koronavirus ni nič hujši od gripe.

Laskanje Pekingu

Generalni sekretar OZN Antonio Guterres meni, da zdaj ni čas za kritiko prvega odziva na širjenje novega koronavirusa: »Ko bomo enkrat končno obrnili zadnjo stran te epidemije, bo čas za pogled nazaj.« Vsekakor pa je težko zanikati, da je WHO naklonjen Kitajski, saj na primer zaradi pritiska Pekinga ne upošteva ne Tajvana (ki ni član OZN) ne njegovega uspešnega boja proti koronavirusu. Nedavno je Ghebreyesus celo obtožil Tajvan, da je v ozadju več mesecev trajajočih rasističnih napadov nanj. Tajvan, ki ga ima Peking za svoje ozemlje, je nato zaman zahteval opravičilo, Trump pa je obtožil WHO, da mu je pomembnejša politika kot svetovno zdravje.

Generalni direktor Ghebreyesus je tudi hvalil kitajsko transparentnost v boju proti koronavirusu in predsednika Xi Jinpinga za njegovo »politično vodenje«, čeprav je vse več kritik na račun Pekinga, da je prikrival prava dejstva o epidemiji v Wuhanu, kjer se je pandemija začela in na Kitajskem najhuje udarila. Trump je prejšnji teden dal vedeti, da je zato Kitajska po njegovem mnenju odgovorna za sedanjo pandemijo. Po drugi strani pa nekateri opazovalci trdijo, da je Ghebreyesus moral laskati oblastem v Pekingu, da bi strokovnjaki WHO sploh lahko prišli na Kitajsko in dobili potrebne informacije.