Že dobra dva tedna Svetovna zdravstvena organizacija ameriškemu predsedniku služi kot grešni kozel, potem ko se je moral zaradi neustreznega odziva na epidemijo soočiti z ostro kritiko na domačih tleh. Tokrat je v sporu z guvernerji, ki so bili ob nedejavnosti Bele hiše prisiljeni sami sprejemati ukrepe proti širitvi virusa in hočejo zdaj tudi sami odločati o tem, kako bodo ravnali v prihodnje, popustil, a se znesel nad WHO in ustavil plačila za čas, dokler ne bodo preverili, »kakšno vlogo je imela organizacija pri prikrivanju razširjenosti koronavirusa«.

ZDA v blagajno WHO prispevajo največji delež denarja, lani okoli 400 milijonov dolarjev. Glede na to, da gre trenutno za edino organizacijo na svetu, ki ima vsaj približen pregled nad pandemijo, bo Trumpova odločitev vplivala na spopadanje z virusom v mnogih državah, najbolj pa bo prizadela najrevnejše, ki so neposredno odvisne od pomoči WHO.

Na sporočilo ameriškega predsednika se je odzval generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus in dejal, da obžaluje takšno odločitev, a da zdaj ni čas za razprave, saj se WHO trenutno osredotoča na reševanje življenj in ustavitev pandemije. Generalni sekretar OZN António Guterres pa je opozoril, da zdaj zagotovo ni čas za odtegovanje sredstev, s katerimi se financirajo WHO in druge humanitarne organizacije, ki se borijo proti pandemiji. Odločitev ameriškega predsednika so ostro kritizirali tudi v Pekingu in Moskvi, prav tako pa jo obžaluje tudi Evropska unija. vau