»Najhuje je za nami.« Tako je stanje z novim koronavirusom včeraj zmerno optimistično ocenil guverner najbolj prizadete ameriške zvezne države New York Andrew Cuomo, kjer so opazili konec naraščanja števila smrtnih žrtev. V nedeljo so jih našteli 671, najmanj v minulem tednu, skupno pa je število umrlih v tej zvezni državi preseglo 10.000.

S potencialno optimističnimi novicami, ki se lahko hitro pokažejo za prenagle, kot kažejo izkušnje nekaterih drugih držav, se v ZDA odpira tudi vprašanje postopnega odpravljanja omejevalnih ukrepov in oživljanja ekonomije, kar najbolj zagovarja predsednik Donald Trump. Pred časom je govoril, da je ciljni datum velika noč, zdaj je to 1. maj. Vendar po opozorilih strokovnjakov to ne bo nekakšna velika prelomnica, ko bi vsa država naenkrat zadihala s polnimi pljuči. »To nikakor ne bo tako, kot bi pritisnili stikalo za luč… ki bi naredilo klik,« je dejal najbolj izpostavljeni ameriški strokovnjak Antony Fauci, dolgoletni direktor Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni. Ukrepi bodo postopni in po državi neenakomerni – manj prizadete države jih bodo lahko rahljale hitreje, pravi Fauci. V pogovoru za CNN je tudi previdno dejal, da bi s hitreje uvedenimi zaščitnimi ukrepi gotovo lahko rešili življenja, a dodal, da je takšen ukrep pač odvisen od mnogih dejavnikov. Mediji so to izjavo potem zelo izpostavljali, Fauci je zato postal še večja tarča Trumpovih privržencev, predsednik pa je na twitterju delil objavo s pozivom k odstavitvi strokovnjaka.

Guvernerji moledujejo vlado

Več objavljenih ameriških študij napoveduje, da bo odprava ukrepov odvisna od še več dejavnikov, ne samo števila okužb. Predvsem bodo ZDA potrebovale neprimerno večjo zmogljivost testiranja na okužbe, morda več milijonov na dan (doslej so jih v celoti opravili tri milijone). Če bo mogoče, priporočajo tudi testiranje na prisotnost protitelesc, kar bi takšni osebi omogočilo vrnitev v običajno življenje. Potrebno bi bilo tudi sledenje stikom ljudi in ustrezna izolacija v primeru okužbe, opozarjajo, sicer bi postopna odprava ukrepov lahko pripeljala do drugega vala.

Guvernerji zveznih držav pri tem opozarjajo, da bi pri zagotavljanju sredstev za testiranje morala pomagati država. Zlasti demokratski guvernerji imajo tudi vrsto pritožb na račun zveznih institucij, da ne ponujajo ustrezne podpore pri zagotavljanju nujnega materiala, za katerega morajo moledovati. Trump je na drugi strani pozval guvernerje zveznih držav, naj bodo pripravljeni, ker »prihajajo velike stvari«. Ni jasno, ali je mislil na odpravo ukrepov in zagon ekonomije, se pa tu obeta še en politični prepir. Bela hiša namreč trdi, da je odprava omejevalnih ukrepov in ukaz o zagonu ekonomije pristojnost predsednika, medtem ko ustavni strokovnjaki, ki jih navaja Reuters, in guvernerji trdijo, da to ne drži in da lahko Trump objavi le priporočila, odločitev pa je v rokah zveznih držav in tudi županov.