Doslej je okrevalo 373 bolnikov, je dodal. Doslej so skupno testirali 16.381 ljudi, v zadnjih 24 urah 620, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Britanskega premierja Johnsona po tednu dni odpustili iz bolnišnice

Britanskega premierja Borisa Johnsona so po tednu dni danes odpustili iz bolnišnice, kjer se je zdravil zaradi covida-19, so sporočili z Downing Streeta.

Johnson je danes zapustil bolnišnico St. Thomas v osrednjem Londonu, vendar še ne bo takoj prevzel dolžnosti, so še navedli po poročanju tujih tiskovnih agencij.

V Španiji po treh dneh znova porast smrtnih žrtev covida-19

Po treh dneh upadanja števila smrtnih žrtev covida-19 danes iz Španije znova poročajo o dnevnem porastu žrtev. V zadnjih 24 urah je umrlo 619 bolnikov, skupno 16.972. V soboto so poročali o 510 smrtnih žrtvah. O največ smrtnih žrtvah v enem dnevu so poročali 2. aprila, ko je covid-19 zahteval 950 življenj.

Zdravstvene oblasti so sicer že ocenile, da je epidemija v državi dosegla vrhunec, a so kljub temu prebivalce pozvali, naj se striktno držijo ukrepov karantene, ki velja od 14. marca. Ukrepi, kot so odhod od doma samo na delo ali nujne nakupe ter obisk zdravnika, trajajo do 25. aprila. Vlada je že dala vedeti, da bo karanteno podaljšala še za 14 dni.

Na postajah podzemne železnice in železniških postajah bodo od ponedeljka delili zaščitne maske, saj bodo po dveh tednih "mirovanja" znova odprli nekatera podjetja, so v petek sporočili iz Madrida.

ZDA z največ smrtnimi žrtvami covida-19 na svetu

V ZDA so v soboto poročali o 1920 mrtvih zaradi covida-19, skupno več kot 20.000, kažejo podatki ameriške univerze Johns Hopkins. S tem so ZDA postale država z največ smrtnimi žrtvami na svetu, na drugem mestu je Italija. V ZDA so potrdili tudi največ okužb z novim koronavirusom na svetu.

Po podatkih ameriške univerze je v ZDA umrlo skupno 20.506 ljudi, okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri najmanj 527.111 ljudeh.

V Italiji, najbolj prizadeti evropski državi, ki ima sicer petino prebivalstva ZDA, je do sobote umrlo 19.468 ljudi.

Wyoming je edina ameriška zvezna država, kjer še niso potrdili smrti zaradi covida-19, vendar je ameriški predsednik Donald Trump tudi za to državo v soboto zaradi koronavirusa razglasil izredne razmere, tako da so sedaj razglašene v vseh 50 zveznih državah.

Najhuje je prizadeta zvezna država New York, kjer je covid-19 zahteval več kot 8600 življenj, okuženih je več kot 180.000.

Guverner Andrew Cuomo, ki je v soboto sporočil, da je koronavirus zahteval še 783 življenj, je ob tem dejal, da se število mrtvih, čeprav je še vedno zelo visoko, stabilizira, saj je že nekaj dni približno enako.

V Franciji v soboto manj mrtvih

V Franciji so v soboto poročali o novih 635 smrtnih žrtvah covida-19, skupno 13.832. To je manj, kot dan prej, ko je v 24 urah umrlo 987 ljudi. Predstavnik zdravstvenih oblasti Jerome Salomon je ocenil, da se je krivulja epidemija zravnala, a opozoril, da je še vedno zelo visoko in da morajo ostati pozorni. Med 635 novimi smrtnimi žrtvami covida-19 jih je 345 umrlo v bolnišnicah, 280 pa v domovih za starejše.

V Franciji so doslej potrdili 90.676 primerov okužbe z novim koronavirusom, čeprav je dejansko število veliko večje, saj vsi morebitni okuženi niso testirani. Francija je karanteno uvedla 17. marca. Salomon je v soboto dejal, da če se bo nadaljeval sedanji trend zravnane krivulje, pomeni, da so uspeli "skupaj doseči prvi korak in da je karantena pokazala prve učinke". Opozoril pa je, da je krivulja še vedno zelo visoko in da še vedno sprejmejo veliko bolnikov v bolnišnicah. Zato po njegovem mnenju še ne gre napovedovati prihodnosti.

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo v ponedeljek nagovoril Francoze. To bo njegov tretji nagovor v času epidemije. Pričakovati, da bo podaljšal karanteno, ki bi se po prvotnih načrtih iztekla 15. aprila.