Ta recept je pravzaprav osnovni recept za pripravo frtalje. Recept lahko brez težav nadgradite ali spremenite. Upoštevajte le pravilno kombinacijo sestavin v jajčni zmesi, nato pa uporabite katero koli zelenjavo in katere koli proteine. Uporabite:

• katero koli zelenjavo: šparglje, svežo špinačo, gobe, katero koli dišavnico ali več njih, bučke, papriko …

• katero koli mesnino ali ribe: pršut, slanino, šunko, tunino, dimljenega lososa …

• po želji še sir: parmezan, feto, mocarelo …

Frtaljo lahko pripravite na dva načina – lahko v celoti na štedilniku, lahko pa vam pomaga še pečica. Pripravo začnite na štedilniku, potem pa, ko se spodaj naredi lepa skorjica, frtaljo dokončajte v pečici (glejte navodila za pripravo spodaj). Lahko pa frtaljo v celoti pripravite na štedilniku. Ko se spodaj naredi lepa skorjica, frtaljo nežno prenesite na krožnik, nato ga pokrijte s ponvijo in na hitro obrnite, da bo nekuhana stran frtlje na dnu ponve, ponev pa potem še za nekaj minut postavite na štedilnik. Pozor: če frtaljo dokončate v pečici, poskrbite, da uporabite ponev, ki gre lahko v pečico.

Pred receptom pa še nekaj odličnih spomladanskih receptov:

Regratova solata z jajci, pršutom in balzamičnim prelivom

Spomladanski quiche s šparglji in bučko

Burger s cvetačnim polpetom, šparglji in jajcem

Enostavna špargljeva pita

Suši na krožniku s sladkim krompirjem, šparglji, avokadom in prelivom iz pečenih paprik

Solata z jagodami, siri in jagodnim prelivom

Še več spomladanskih receptov najdite pod oznako Pomlad

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

4 jajca

3 žlice mleka

1 žlica moke

1 žlica (olivnega) olja

1 šalotka

1 majhen šopek špargljev

1 manjša zelena bučka

4 rezine pršuta

1/2 žličke sol

dober ščepec popra

1 velik ščepec suhega ali 2 vejici svežega majarona

nariban parmezan (ob postrežbi)

PRIPRAVA

Šparglje primite na obeh koncih in prelomite, da dobite leseni (tega zavrzite) in mehak del, ki ga narežite na kolute. Bučko prav tako narežite na tanke kolute, šalotko pa sesekljajte.

V skledici razžvrkljajte jajca in jih začinite s soljo in poprom. Prilijte mleko, dodajte moko in vse skupaj dobro premešajte, da dobite gladko jajčno zmes.

V ogreto ponev dajte par žlic olja, nato pa na segretem zmehčajte šalotko. Dodajte še šparglje ter jih popecite, da se zmehčajo, nato pa popecite in zmehčajte še bučko. Nato v ponev enakomerno po vsej površini zlijte jajčno zmes. Kuhajte nekaj minut, nato pa jajce malo premešajte, da se večino jajčne zmesi skuha, spodaj pa naredite lepa skorjica.

Na vrh jajčne zmesi razporedite rezine pršuta, nato pa potresite z majaronom in poprom. Frtaljo za dobrih pet minut postavite v pečico, ogreto na 180°C.

Ko se frtalja popeče še zgoraj, jo previdno vzemie iz pečice in nato še iz ponve. Frtaljo narežite, po želji potresite z naribanim parmezanom in takoj postrezite.