JAGNJEČJE STEGNO Z ZELENJAVO IZ PEČICE IN HRENOVO OMAKO

SESTAVINE ZA 6 OSEB

2 kg

jagnječje stegno s kostjo vred

1 l

pinjenca

1

šopek rožmarina in timijana

6

strokov česna

1 kg

špargljev ali brokolija

600 g

korenja

1 kg

krompirja

oljčno olje

2 dl

kisle smetane

80 g

svežega hrena

1

žlico limonovega soka

morsko sol, sveže zmlet poper

PRIPRAVA

1Dan pred načrtovanim kosilom meso operemo, osušimo in v skledi zalijemo s pinjencem. Pokrito postavimo čez noč v hladilnik. Pečico segrejemo na 175 °C. Zelišča in stroke česna razdelimo po naoljenem globokem pekaču. Meso vzamemo iz pinjenca in pustimo, da se odteče, nato ga močno začinimo s soljo in poprom ter položimo v pekač ter za 2 uri in pol porinemo v pečico. po 45 minutah prilijemo 2,5 dl vode.

2Šparglje operemo in jim odstranimo olesenele dele. Korenček ostrgamo in operemo ter narežemo, krompir dobro oščetkamo in operemo (če je mladi), po potrebi olupimo in narežemo na krhlje (manjše le razpolovimo). Šparglje, korenček in krompir naoljimo, solimo in popramo ter premešamo. Zelenjavo 40 minut pred koncem pečenja razporedimo v pekač okoli mesa.

3Smetano v skledi gladko razmešamo in ji primešamo sveže nariban hren ter malo limonovega soka in sol po okusu. Hren lahko seveda odmerimo po svoje: če želimo bolj pekočo omako, ga lahko dodamo tudi več.

4 Meso razkosamo in razdelimo na krožnike, obložimo z zelenjavo in postrežemo z omako, ki jo damo na rob krožnika ali postrežemo posebej.

Čas priprave in kuhanja: 165 minut + mariniranje

PIJANA KORENČKOVA JUHA S ŠUNKO

Potrebujemo:

600 g

korenja

3

žlice masla

1

čebulo

50 g

gomolja zelene

1

koren peteršilja

1

strok česna

1 dl

šerija ali belega vina

100 g

kisle smetane

1

žlico limonovega soka

50 g

prekajene šunke

morsko sol, sveže zmlet poper, nekaj listov bazilike ali vejico peteršilja

Priprava

Korenje in peteršilj ostrgamo in operemo ter narežemo na koščke. Čebulo nasekljamo, zeleno očistimo in operemo ter narežemo na koščke. Zelenjavo močneje popražimo na maslu (ali oljčnem olju) in zalijemo s šerijem (ali belim vinom). Kuhamo nekaj minut, da alkohol povre. Zalijemo z 8 dl vrele vode ter solimo in popramo. Ko zavre, počasi kuhamo 20 minut. Primešamo smetano in juho zmeljemo s paličnim mešalnikom. Dodamo limonov sok in premešamo. Šunko narežemo na trakove in jih hrustljavo popečemo v ponvi. Juho nadevamo v skodelice in okrasimo s šunko ter zeliščem.

TIRAMISU Z JAJČNIM LIKERJEM

Potrebujemo

1 dl

sveže skuhane zelo močne kave

1

žlico vinjaka

250 g

maskarponeja

1 dl

jajčnega likerja

1

žlico naribane limonove lupine

200 g

otroških piškotov

2 žlici

kakava v prahu

Priprava

Kavo ohladimo in zmešamo z vinjakom. Maskarpone, jajčni liker in limonovo lupino kremasto zmešamo. Kvadratni model (20 x 20 cm) na dnu obložimo s polovicami piškotov, luknje zapolnimo s koščki. Polovico kavne mešanice z žlico razdelimo po piškotih in premažemo s polovico kremne mešanice. Na to razporedimo preostale piškote in jih nekoliko vtisnemo v kremo. Luknje zapolnimo s koščki. Piškote navlažimo s preostalo kavno mešanico in premažemo s preostalo kremo. Za 4–5 ur postavimo v hladilnik. Tiramisu pred serviranjem posujemo s kakavom in narežemo na kose.