Oblikovalec Aleš Vovk, ki se je v skoraj tridesetih letih kariere podpisal že pod več kot 7000 zaključenih projektov, je že na začetku pogovora opozoril, da se pri izbiri kuhinje ne moremo pogovarjati o povprečju; ne o povprečnem prostoru in ne o povprečni kuhinji. Vsako oblikovanje prostora zahteva najprej temeljit premislek, kakšen življenjski slog imamo, koliko in kdo kuha ter kakšne so realne možnosti postavitve elementov. Podjetje Etis, kjer Vovk ustvarja zadnjih nekaj let, ima tridesetletno tradicijo s servisiranjem in prodajo bele tehnike, zadnja leta pa se uveljavlja tudi z načrtovanjem in izvedbo kuhinjskih interjerjev odprtega prostora, ki jih dopolnjuje vrhunska nemška blagovna znamka Next 125 nemškega podjetja Schüller, ki je ekskluzivno na voljo le v podjetju Etis.

Sodobna arhitektura narekuje odprt prostor

Sodobna kuhinja je pogojena s sodobno arhitekturo in ta predstavlja odprt prostor, kjer so povezane kuhinja, jedilnica in dnevna soba. »In če kar na začetku poenostavimo pogovor o kuhinjah, lahko rečemo, da mora biti kuhinja čim bolj nevtralen sklop pohištva, kar si ga lahko zamislite, da na dolgi rok ne boste imeli težav z opremljanjem drugih prostorov. Upoštevati morate, da jo boste gledali vsaj dvajset, trideset, če ne še več let. V tej panogi se sicer ključne stvari zamenja približno trikrat v dvajsetih letih. Na primer od leta 2000 smo doživeli kar nekaj tehničnih sprememb, z aluminija smo prešli na plemenito jeklo, v ospredju so naravni in trajnostni materiali, tudi steklo. Po videzu prevladujejo temne, črne kuhinje v kombinaciji s svetlimi odtenki,« novosti predstavi Vovk, ki se že veseli sejma v Milanu, kjer se vsi učenosti in napredka v panogi željni oblikovalci sveta z veseljem zberejo v aprilu, vsaki dve leti, a se boji, da bo ta letos zaradi grožnje širjenja virusa odpovedan.

50 odtenkov sive in še kakšna

»Pri izdelavi kuhinj med materiali prevladujeta hrast in oreh, torej avtohton les, lahko je beljen ali čisto temen, dimljen. Med barvami lahko izbirate med vsemi odtenki sive, črne in temno rjave. Vzporedno so poleg še razni pasteli, ki so vedno moderni. In veliko nečistih barv, od bež do umazano bele in podobnih. Pri tem se sicer pojavlja določena dilema, da temna barva prostor zapira, vendar ni res, s pomočjo prave kombinacije barv in razporeditve elementov lahko deluje zelo lepo. Pomembno je opozoriti, naj poleg elementov istočasno izberemo in kupimo belo tehniko. Nemalokrat se zgodi, da stranke kupujejo elemente ločeno od aparatov, potem pa se vse skupaj zaplete pri obliki postavitve aparatov, ki močno vpliva na funkcionalnost in obliko prostora ali pa pride do skrajšanja življenjske dobe posameznih kosov bele tehnike,« opozarja izkušeni notranji oblikovalec iz Etisa.

Keramične fronte in steklen pult

Med materiali so izpostavljeni naravni, predvsem trpežni in tehnološko dovršeni. Tako lahko sedaj kupite kuhinjo, ki ima ličnice in delovne površine v celoti narejene iz keramike, pult je lahko tudi iz stekla, iz ponovno uporabljenega masivnega lesa v obliki furnirjev pa si omislite jedilno mizo ali popestrite videz kuhinjskih elementov. Tu se upošteva predvsem trajnostni razvoj, naj bo naravno in naj se uporabi čim večkrat. Odgovorni proizvajalci, med njimi je tudi nemški Schüller, upoštevajo še vpliv proizvodnje na okolje in na zdravje uporabnikov svojih izdelkov.

»Keramika je najtrši in tudi eden bolj primernih materialov, ki ga lahko vključimo v kuhinjo, saj je poleg barvne raznolikosti tudi higiensko neoporečen. Keramika je lahka za vzdrževanje, prijetnega videza in ne vpija tekočin. Podobne lastnosti ima tudi steklo, ki ga dobite v različnih barvah in se ga uporablja med drugim za fronte. Tudi pri steklu so v ospredju različni odtenki, v mat obdelavi, ki je nadomestila pred leti moden visoki sijaj. Tako se za ličnice in stenske obloge lahko uporablja steklo v mat različici,« povedo v Etisu in pojasnijo prednost materialov, ki se jih uporablja danes. Gre za posebno obdelavo, kjer se teži predvsem k trpežnosti materialov in upoštevanju njegove uporabe.

Iverne plošče in ultrapas

Laično je še vedno prisotno mnenje, da naj bi bile kuhinje iz ivernih plošč slabe, ultrapas pa že nekoliko zastarel, a ni tako. »Iverna plošča ni slab material, enako velja za ultrapas. Eno prvih kuhinj, oblečenih v umetne materiale – resopal v rdeči barvi –, so predstavili v tridesetih letih prejšnjega stoletja kot vrhunec napredne tehnologije na cepelinu. In že takrat so vedeli, kako pomembna je njegova obdelava in kakšne prednosti prinaša. Enako je danes. Dobro obdelan ultrapas ali iverne plošče so lahko prav tako večne kot drugi naravni materiali. Ekološki pa ostajajo z vidika, da imajo te kuhinje daljšo življenjsko dobo. Moramo pa razlikovati med različnimi kakovostmi materialov. Zavedati se je treba, da ima vsaka stvar svojo ceno in če so naši starši morali za dobro kuhinjo delati skoraj tri leta, tudi danes ostaja dejstvo, da je za kakovostno kuhinjo treba odšteti več denarja in vsak evro se mora poznati v njeni kakovosti,« poudarja strokovnjak.

Odpiranje, stenske obloge in pulti

Modne so minimalistične, največkrat brez-ročajne kuhinje, predale in druge elemente se odpira s pomočjo vgrajene profilne letvice, ki je praktična, skrita v elementih in poteka v eni liniji, ali pa s sistemom »tip-on«. Ta pride v poštev bolj pri višjih elementih. Tako dosežemo videz čiste fronte, pri delu pa ni zaletavanja v ročaje. V preteklosti so bili sistemi »tip-on« elektronski in dražji, zdaj je lahko ta sistem odpiranja mehanski in cenovno dostopnejši.

»Stenske obloge so, enako kot pulti, v različnih materialih. Na kratko bi rekel, izberite keramiko ali steklo v enem kosu ali kakšen ultra mat material, s čim manj spoji. Tudi pri oblogah se mora upoštevati trpežnost in praktičnost vzdrževanja. Furnirne kuhinjske obloge so estetsko sicer lepe, a ima ta material pomanjkljivosti, predvsem glede vpojnosti in čiščenja. Lahko vgradimo tudi profile za obešanje kuhinjskih pripomočkov ali na primer dizajnerskih kubusov, s pomočjo katerih zakrijemo vtičnice, rolo brisače, začimbe, nože,« sogovornik predstavi praktičnost sodobne kuhinje. Pulti so, enako kot fronte, izdelani iz keramike, stekla, dektona ali plemenitega jekla. Trend so minimalni detajli in tudi pri pultih so trenutno najpogostejše višine od štiri do petnajst milimetrov.

Vgradnja aparatov in notranjost

Kot že omenjeno je treba aparate kupovati istočasno kot kuhinjske elemente oziroma, če je le možno, pri enem ponudniku, kajti v primeru napačne vgradnje se lahko poraba električne energije poveča za trideset odstotkov in več. Sledi pa notranjost, ki mora biti čim bolj premišljeno načrtovana. Predali naj bodo praktični, obloženi s podlogo ali posebej za to narejenim filcem, ki preprečuje ropotanje in drsanje pribora po dnu predala. Predvideti je treba tudi razne druge kuhinjske pripomočke, od papirnatih kuhinjskih brisač do folij. Vsi kuhinjski pripomočki se lahko zelo lepo prilagodijo notranjosti in na zunaj imamo čisti minimalizem, čiste linije, brez odvečnih predmetov, le tisto, kar potrebujemo pri roki, ko ustvarjamo v kuhinji. Nujna je tudi primerna osvetlitev delovnih površin, tako elementov kot dodajanje ambientalne osvetlitve.

»Središče druženja v sodobnem, odprtem prostoru je kuhinjski otok. Če so v preteklosti gostje sedeli v dnevni sobi ali za jedilno mizo, gostitelj pa jim je stregel, se je ta trend obrnil. Družimo se stoje, okoli kuhinjskega otoka, kjer gostje pomagajo pri pripravi hrane ali se družijo ob že pripravljenih dobrotah. Zato je primerno imeti na otoku tudi štedilnik in, če se le da, pipo s koritom,« svetuje Aleš Vovk.

Ne kupujmo poceni aparatov

Aleš Vovk ima veliko izkušenj, spremlja stranke pred nakupom in se z njimi ob priložnosti sreča tudi po nakupu. Zanimajo ga namreč tudi izkušnje strank. Zasebno je zamenjal že veliko kuhinj, k čemur je najbolj botrovalo dejstvo, da se je veliko selil. »Imel sem priložnost uporabljati aparate najvišjega cenovnega razreda in tudi tiste iz vstopnih razredov. V vsem tem času sem se tudi zasebno naučil, da se poceni aparatov res ne splača kupovati in da moraš poslušati tistega, ki se v kuhinji giblje največ. Ja, naučil sem se tudi, da moraš poslušati ženo. (smeh) Pozdravljam eno največjih novosti pri kuhinjskih aparatih v zadnjem času, in sicer kuhalni sistem z napo Bora, ki odsesava vonjave, maščobe in paro navzdol, kjer nastajajo, in se je pokazala za najboljšo inovativno rešitev. Imam jo doma in odlična je.«

Tudi vodja marketinga pri Etisu Katja Erdeljanov si je ob selitvi nedavno kupila novo kuhinjo in pravi, da bi se vedno znova odločila za steklen pult. Vsem novim kupcem pa polaga na srce: »Vzemite si čas, razmislite, kaj potrebujete v kuhinji in kako si radi organizirate delo. Ne pozabite na druženje. Predvsem pa se ne bojte novosti. Lahko vas le presenetijo – v dobrem smislu.«

Foto: Etis, d. o. o., Hiša tehnike