Sama postavitev kuhinje je odvisna od velikosti prostora in od prehodne postavitve inštalacij. Če te omejitve ni, kupcu svetujemo najbolj priročno postavitev glede na njegov življenjski slog,« je sodobno kuhinjo predstavila Aleksandra Demir, vodja oddelka kuhinj v trgovini Harvey Norman.

Sodobna kuhinja naj bo tako v prvi vrsti prilagojena življenjskemu slogu družine in tistemu, ki se bo v kuhinji največ zadrževal. Je pa pri odločitvi za novo kuhinjo treba upoštevati poleg videza in postavitve tudi kakovost materiala.

Bolj masivni in trpežni materiali

»Pri izbiri materialov za izdelavo sodobnega kuhinjskega pohištva imamo nešteto možnosti. Na voljo so številne oblike masivnega lesa, iverala, stekla … Sama surovina se v obdobju desetih let ni veliko spremenila, so pa današnji materiali masivnejši in posledično bolj trpežni. Pri različnih proizvajalcih najdemo različne materiale. Recimo višji cenovni razredi kuhinj, ki jih ponujamo pri nas, imajo na voljo celo paleto materialov za izdelavo najsodobnejšega pohištva popolnega videza,« je povedala Aleksandra Demir in pojasnila: »Materiali delovnih plošč se razlikujejo po trdnosti, poroznosti in odpornosti na temperaturne razlike. Tu bi lahko izpostavili izjemno trdni material Caranto, ki ga pri nas najdete v sklopu ponudbe italijanskih kuhinj Veneta Cucine. V praksi se je odlično izkazal in ponuja vse naštete lastnosti izjemne kakovosti.«

Barvne kombinacije narekujejo proizvajalci

Še pred nekaj leti so bile kuhinje narejene le v eni barvi, redke so bile kombinacije materialov. Zdaj je drugače. Na trgu je veliko kuhinj, pri katerih je osnovna barva kombinirana z lesom v barvah, kot so oreh, hrast, akacija in pinija. Pojavljajo se tudi kombinacije z eksotičnimi vrstami, kot so indijsko jabolko in zingana.

»Barvne kombinacije narekujejo proizvajalci kuhinj in se zato zelo močno razlikujejo. Pri italijanskih znamkah opažamo, da si veliko dovolijo pri kombiniranju in mešanju barv ter materialov, rezultat pa je seveda absolutno privlačen in glamurozen. Pri drugih proizvajalcih smo vajeni varnih, klasičnih barv in kombinacij. Letos bo velik poudarek na lesenih dekorjih z živahnimi detajli,« napoveduje sogovornica. Sicer pa na splošno velja, da moramo biti pri izbiri zunanjih delov kuhinje pozorni na sam prostor in svetlobo v njem. Poleg tega je treba upoštevati tudi, kaj je v trendu, osebne želje, talne obloge v prostoru, kjer bo kuhinja, barve sten in drugega pohištva, predvsem če govorimo o sodobnem, odprtem tlorisu, kjer se zlijeta kuhinja in dnevni prostor.

Vodila so skrito srce kuhinje

Ko smo se odločili za material in barvno kombinacijo, sledi izbira vodil in zapiral. To je zelo pomemben del kuhinje, čeprav je skrit očem. Tudi na tem področju se veliko spreminja. »Vodila se posodabljajo na vsakih nekaj let, saj tako želijo predvsem boljši proizvajalci kuhinj. Ti hočejo svoje izdelke opremiti z dovolj močnimi in trpežnimi vodili. Ta so skrito srce kuhinje, brez katerega sodobna kuhinja praktično ne more obstajati. Če izberemo dobra vodila, se lahko cena kuhinje dvigne, vendar je to naložba v dolgoletno brezhibno uporabo.«

»Mrtvi koti« pod pultom

Čeprav se veliko sodobnih kuhinj v prostoru umešča na eno steno in kombinira s kuhinjskim otokom, predvsem pri manjših stanovanjih zaradi izkoristka prostora prevladujejo kuhinje v obliki črke U ali L. A pri teh se pojavi problem kotov pod pultom, ki jih je treba izkoristiti. Obstaja vrsta zanimivih rešitev tudi za ta problem. »Odlična rešitev, da izkoristimo te kote, so kotne omare z vrtljivimi koti ali izvlečnimi 'ledvičkami' LE Mans – to je kotni element, ki ima pladnje v obliki ledvic, kar pripomore k popolnemu izvleku. S takšnimi izvlečnimi kotnimi elementi si znatno olajšamo uporabo kuhinje.

Če je le mogoče, vedno vključimo v novo kuhinjo tudi otok. Prednost kuhinjskega otoka je, da lahko ponudi dodatno delovno površino in med drugim tudi možnost uporabe v smislu mize za hitre zajtrke ali druženje. Kuhinjski otok je lahko različnih oblik, vedno pa poskušamo z njim v prostor prispevati čim več.«

Bela tehnika in kam s hladilnikom

Štedilnik, velikost kuhalnih površin, pečica pod štedilnikom ali vgrajena v omaro, prostostoječa napa ali odvod pare, ki je vgrajen v kuhinjsko ploščo, samostoječi ali vgradni hladilnik … To so le nekatera od številnih vprašanj, na katera bodo večinoma morali odgovoriti sami kupci, saj je to njihova osebna odločitev. »Izbira bele tehnike je zelo široka, od plinskih do električnih kuhalnih plošč, pečic s številnimi različnimi uporabnimi funkcijami, vgradnih ali prostostoječih nap. Stranke nam povedo, česa si želijo in kakšne dodatne funkcije potrebujejo – na podlagi tega potem svetujemo nakup primernega aparata. Na primer vgradni hladilniki se zlijejo s kuhinjo, saj so skriti za kuhinjsko omaro, prostostoječi pa so prostornejši in lažje uporabni. Izbira je v celoti stvar odločitve posameznika.«

Za brezčasen videz

Menjava kuhinje je velik finančni zalogaj, saj ta poleg osnovnih delov zahteva tudi menjavo kuhinjskih aparatov, zato se jo menja na deset ali več let. Vse pa je odvisno od tega, iz kakšnega materiala je, kakšna je njena uporaba in ne nazadnje vzdrževanje. »Glede naših kuhinj lahko zagotovimo, da bodo primerne za uporabo tudi po 15 ali 20 letih in še dalj. Vsak posameznik po občutku ve, kdaj si želi nove kuhinje oziroma kdaj jo potrebuje. Običajno predlagamo brezčasen videz – z izbiro barv in modelov, ki bi lahko bili zanimivi tudi po mnogih letih. V praksi pa opažamo, da si po 15 letih že vsi želimo spremembe,« zaključi Aleksandra Demir.