Načrtujte nakupe

Ena največjih napak pri organizaciji omaric v kuhinji je, da ne načrtujete nakupov. Preden se odpravite v trgovino, preglejte, kakšne zaloge imate, in si nato po kategorijah na samolepilne listke zapišite, kaj imate in kaj še potrebujete. Listke nalepite na notranjo stran omaric, da ste vedno v toku z zalogami.

Postavite prioritete

Da boste imeli živila, ki jih najpogosteje potrebujete, pri roki, jih postavite v omarice na vidno raven. Druge, ki jih uporabljate redkeje, kot na primer marmelado, med ali paradižnikovo mezgo, pa postavite na težje dosegljivo polico. Globlje police v omarici uporabite za shranjevanje papirnatih brisač. V pomoč pri shranjevanju drobnejših zavitkov ali steklenk z živili pa vam bodo poličke ali žične obešanke, ki jih pritrdite na vratca.

Razvrstite živila

Če želite kar najbolje urediti omarice, je pomembno, da živila razvrstite po skupinah, kot so testenine, stročnice, konzerve, prigrizki, otroška hrana, sladkarije itd. Živila, ki jih največkrat potrebujete, naj bodo najlažje dosegljiva. Posamezne skupine živil lahko hranite v steklenkah ali plastičnih posodah, da se izognete preveliki embalaži.

Znebite se viška hrane

Se tudi vam večkrat zgodi, da kupite v trgovini živila, ko pa se vrnete domov, ugotovite, da jih že imate? Najboljši način za dobro organizacijo kuhinjskih omaric je, da živila in izdelke, na katere ste že pozabili ali vam niso všeč, iz njih odstranite. Če jim še ni potekel rok trajanja, jih podarite najbližji človekoljubni organizaciji. Tako boste na tekočem, kaj resnično potrebujete in česa ne, naredili boste prostor v omaricah, hkrati pa ne boste po nepotrebnem zapravljali denarja za dvojne nakupe.

Izkoristite prostor

Ključ za kar najboljšo izkoriščenost kuhinjskih omaric je navpični prostor. Če so omarice visoke, v njih pa ni veliko polic, jih nekaj dodajte in pridobili boste prostor za shranjevanje. Če polic ni mogoče premakniti, nanje obesite košarice, kjer lahko shranjujete manjše zavitke živil. V pomoč pa vam bodo tudi prečne poličke na policah, kamor spravite deske za rezanje, pekače ali krožnike.

Kam z začimbami?

Eden največjih problemov pri urejanju kuhinjskih omaric so začimbe. Ker so v tako majhnih steklenkah, ki so vse videti enake, vam priporočamo, da jih v posebno košarico razvrstite po abecedi, da lažje najdete tisto, ki jo iščete. Druga možnost pa je, da vrh originalne nalepite novo nalepko, na kateri z velikimi črkami izpišete vrsto začimbe.

Nekaj minut pospravljanja na dan

In končno, vzemite si vsak dan nekaj časa za urejanje ter poskrbite, da so živila in pribor v omaricah na tistem mestu, ki ste ga zanje namenili. Strokovnjaki pravijo, da le nekaj minut pospravljanja in urejanja omaric na dan prepreči kuhinjsko organizacijsko katastrofo.

Vir: homeinteriorszone.com