Kot je v petek sporočila nacionalna volilna komisija, je za spremembe glasovalo nekaj manj kot 92 odstotkov volilnih udeležencev, dobrih osem odstotkov jih je bilo proti. Volilna udeležba je bila 61-odstotna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Referendum naj bi glede na prvotne načrte potekal že 1. marca, a so ga zaradi mednarodnih kritik na račun poštenosti postopka preložili na 22. marec. Francija, ZDA in Združeni narodi so izrazili zadržanost tudi glede novega datuma, čeprav so oblasti pred izvedbo s seznama volilnih upravičencev izbrisale okrog 2,5 milijona nepreverjenih imen.

Dan glasovanja je po navedbah oblasti potekal mirno, umrlo naj bi nekaj ljudi. Opozicija je medtem poročala o nasilju in številnih vdorih na volišča, več deset ljudi naj bi bilo ubitih.

Zaradi predloga nove ustave, ki med drugim uzakonja enakost spolov, prepoveduje obrezovanje žensk in poroke mladoletnih, so že od oktobra potekali protesti. Ljudje so se namreč bali, da bi ta lahko 82-letnemu Condeju omogočila vnovično potegovanje za predsedniški mandat.

Čeprav tako stara kot predlog nove ustave omejujeta predsedniške mandate na dva, bi se namreč s sprejetjem nove ustave štetje mandatov lahko znova začelo od začetka. Conde, ki se mu bo konec leta iztekel drugi mandat, bi tako lahko znova kandidiral. Sam ni te možnosti nikoli zavrnil.

Pozornost se bo sedaj obrnila na predsedniške volitve v državi, ki naj bi se odvile še pred koncem leta.

Država s približno 12 milijoni prebivalcev je bila nekdaj francoska kolonija, leta 1958 pa je pridobila neodvisnost. Conde je dolga leta deloval v opoziciji, leta 2010 pa je na podlagi obljub boja proti korupciji postal prvi demokratično izvoljeni predsednik države.