Ljudstvu je prepovedano hoditi po cestah v večjih skupinah, ni več nogometnih tekem in večjih koncertov. Športniki se bodo morali še organizirati, kulturniki mnoge dejavnosti opravljajo na spletu, podobno je s popularnimi glasbeniki. Tudi našimi. V današnjem Objektivu vam bomo predstavili skladbe, ki so v zadnjih dneh dosegle posebej veliko popularnost. Nekatere zato, ker so bile izdane v času virusa, druge zato, ker imajo v naslovu ali besedilih besede, ki se nanašajo na aktualno bolezen. Nekaj skladb je novih, nekaj pa starih. Nekaj jih je že bilo na lestvicah, nekaj jih je še, nekaj pa še ne. In niti pomisliti si ne upamo, da je marsikatera napisana zato, da bo v (negotovi) prihodnosti nosila denar.

Bono, Let Your Love Be Known

Eden največjih še živečih »vojnih dobičkarjev« je irski pevec, vodja skupine U2, Paul David Hewson, za prijatelje Bono (1960). Vitez in nosilec še nekaterih britanskih kraljevih odlikovanj ter glasbenik, ki je s prodajo svoje muzike na različnih nosilcih zaslužil vsaj 600 milijonov evrov, se je tokrat zamislil nad koronavirusom. Po tem, ko ga je do solz ganila vojna v bivši Jugoslaviji, ko so ga psihično skoraj strle razmere v Burmi, po tem, ko je poskušal doseči, da bi bogati odpisali dolgove revnim (s čimer mu ni uspelo), ko ga je s tira vrgla situacija v Afriki na sploh in ko se je boril proti aidsu ter revščini v svetu. Tokrat je Bono v videu, ki ga je pred dnevi poslal v svet skozi kanal Youtube, zapel, če na hitro prevedemo: »Ne moreš se dotakniti, a lahko poješ… Poj in obljubi mi, da ne boš prenehal. Zapoj svojo ljubezen, naj se ve, za tvojo ljubezen.« Gotovo gre za novo uspešnico.

Maurizio Marchini, Nessun dorma

V Italiji je intenzivnost novega virusa očitna. Naši sosedi ne štejejo več okuženih, ampak mrtve. Najhuje je v Lombardiji, le malo boljše v Piemontu in Toskani. Svet po drugi strani z navdušenjem spremlja petje ljudstva na balkonih v osami. Zdi pa se, da je enega vrhuncev prepevanja na balkonih dosegel tenorist Maurizio Marchini, ki je za sosede v Firencah zapel legendarno arijo Nessun Dorma iz ene najbolj znanih Puccinijevih oper – o kitajski princesi Turandot.

Gerry and the Pacemakers, You'll Never Walk Alone

Evropskim državnim televizijam ni uspelo organizirati evrovizije, več uspeha so imele radijske postaje, kakšnih 180 iz 30 evropskih držav, ki so 20. marca ob 8.45 zjutraj naenkrat predvajale skladbo You'll Never Walk Alone. Šlo je za pobudo nizozemske javne radijske postaje 3FM, ki so jo sprejele mnoge postaje, pri nas Radio Slovenija. Sporočilo je namenjeno enotnosti in spodbudi obolelim. Velika uspešnica iz šestdesetih (Nikoli ne boš hodila sama) pa je, kot veste, tudi himna nogometnega kluba Liverpool.

Jan Plestenjak, Večja od neba

Primorsko-gorenjski slavček je eden tistih, ki se zadnje tedne držijo doma in delujejo prek družbenih omrežij. Konec koncev je bil eden prvih, ki je začel odpovedovati koncerte zaradi novega virusa. Na družbenih medijih pa eden naših najuspešnejših pevcev niti približno ne miruje. Na Instagramu je zapel svojo uspešnico Večja od neba: »Obrisal ti bom solze, to zdaj edino je, kar znam. Ves čas verjamem vate, a nesiguren sem, priznam.« Jasno, skladbo je Jan Plestenjak zapel sam, ob spremljavi kitare, brez svojega benda.

Neil Diamond, Sweet Caroline

Maja leta 1969 je pevec iz Brooklyna izdal eno svojih največjih uspešnic (Sweet Caroline je tudi ena od pesmi nogometnega kluba Arsenal) in verjetno si takrat, pred 51 leti, ni niti predstavljal, da bo s priredbo iste skladbe slovel tudi leta 2020, v času virusa. V spletni verziji skladbe je zdaj 79-letni pevec enostavno zamenjal nekaj vrstic, pa je šlo. Pred pompoznim refrenom, na katerega nas pripravlja, je v originalni verziji zapel »Hands, touching hands« (roke, dotikanje rok), zdaj pa se je popravil in zapel »Hands, washing hands« (roke, umivanje rok).

Gloria Gaynor, I Will Survive

Med tistimi, ki so s svojimi starejšimi skladbami poželi največ aplavzov, je ameriška pevka Gloria Gaynor, s skladbo I Will Survive iz leta 1978. Objavila je namreč videoposnetek, na katerem si umiva roke, zraven pa prepeva refren skladbe. Preživela bom, če prevedemo, je postala spletna uspešnica, ljudstvo sledi zgledu in zdaj objavljajo posnetke, na katerih si umivajo roke med prepevanjem uspešnice. »Potrebujete le 20 sekund, da preživite,« je zapisala. In res, dolžina refrena I Will Survive je okoli 20 sekund, kot jih potrebujete za umivanje rok.

Idris Elba, The Long Road 2

Eden od zvezdnikov, ki so v karanteni, ker so pri njih odkrili koronavirus, je tudi Idris Elba, trenutno eden najuspešnejših angleških filmskih igralcev. A temnopolt mišičnjak in eden glavnih kandidatov za novega Jamesa Bonda se ni dal zmesti. Po zgledu Toma Hanksa je šel takoj v javnost. Ljudstvo poziva k znanim ukrepom, hkrati je za družbene medije, natančneje za Instagram, posnel še skladbo in jo podprl z umetniškimi posnetki ceste in narave. Glavno sporočilo? Ostani doma in stisk roke ti lahko spremeni življenje.

Duffy, Something Beautiful

Se spomnite Duffy? Nekoč zelo uspešna soul pevka iz Walesa že dolgo ni posnele nobene skladbe, sploh pa nobene uspešnice. V letih 2008 in 2010 je imela dva simpatična albuma in leta 2008 veliko uspešnico Mercy, ki je bila na prvem mestu povsod po svetu. Prejšnji teden se je pojavila na Youtubu in zapela sijajno balado. Vprašanje je, ali ni tako učinkovite vrnitve na sceno pravzaprav načrtovala, a to je že druga stvar. Sama pravi, da gre zgolj za podporo obolelim in tistim, ki se zadržujejo v različnih karantenah.

Gal Gadot, Imagine

Nekaj ameriških (in britanskih) filmskih mega zvezdnikov, pod idejnim vodstvom Gal Gadot, si je privoščilo zelo ponesrečeno priredbo Lennonove Imagine. Čeprav gre za mlajši rod (razen Willa Ferrella ), ne bi bilo slabo, če bi prej dobro prebrali Lennonovo besedilo, ki govori o enakosti in svetu brez premoženja, pohlepa in lakote. Natalie Portman, Will Ferrell, Jimmy Fallon, Sarah Silverman, Kristen Wiig, Sia, Amy Adams, Mark Ruffalo, Norah Jones, Maya Rudolph… so multimilijonarji, ki res težko govorijo o svetu brez denarja.

Band Aid Ostani doma, Zelena dežela

»Ta zelena dežela me prevzame, četudi jo gledam iz osame,« so zapeli s pomočjo POP TV združeni glasbeniki pod dirigentsko palico Mikija Vlahovića iz skupine Victory, ki je nekoč prepevala originalno verzijo te skladbe. Stvari so se spremenile in če so se Victory nekoč po Sloveniji vozili z avtom, so zdaj raje doma. »A zdravja se kupiti ne da, zato bom ostal kar doma,« pojejo Alya, Dejan Vunjak, Eva Boto, Nuška Drašček, Rebeka Dremelj, Matic Supovec, David Amaro, Simon Vadnjal, Kataya, Ines Erbus in Mišo Kontrec.