Po skupnih podatkih Generalne policijske uprave so policisti po državi v soboto prejeli 27 prijav o kršitvah odlokov, povezanih z omejitvami zaradi širjenja novega koronavirusa, sami pa so ugotovili 150 kršitev odlokov.

Največ opozoril izdali na Gorenjskem

Izrekli so 256 opozoril zaradi kršitev, največ na območju Policijske uprave (PU) Kranj, in sicer 158. Na območju PU Ljubljana so jih izrekli 35, na območju PU Celje pa 32, ostalo drugod. Policisti so v soboto izrekli tudi 68 prekrškovnih postopkov, od tega največ na območju PU Ljubljana, in sicer 27.

Na območju PU Ljubljana je bilo v soboto največ gneče na območju Velike planine, Katarine in Rakitne, kjer so policisti več ur urejali promet. Do gneče je prihajalo predvsem zaradi nepravilnega parkiranja, saj so obiskovalci vozila zaradi trenutnega pomanjkanja parkirišč puščali kar na vozišču. S tem so onemogočili normalen potek prometa in dostop interventnim službam, so pojasnili na Generalni policijski upravi.

Na Veliki planini napačno parkirali

Na območju Velike planine so policisti izdali 20 obvestil o nepravilnem parkiranju, na Rakitni pa štiri. Kršitev zakona o nalezljivih bolezni tam niso ugotovili, saj so se vsi na območju nahajali na podlagi izjeme po odloku, ki dovoljuje gibanje znotraj regije med občinami zaradi izvajanja individualnih športnih aktivnosti, so navedli.

Na območju PU Maribor so v soboto nadzor nad spoštovanjem odloka o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi izvedli na 232 krajih. Prejeli so tri prijave domnevnih kršitev, sami pa zaznali 27 kršitev odloka. V 16 primerih so policisti kršiteljem izrekli opozorilo, v 12 primerih pa uvedli prekrškovni postopek po zakonu o nalezljivih boleznih.

Pred Arehom tudi kolone

Najbolj množičen je bil obisk Mariborskega in Areškega Pohorja, pred Arehom so nastajale tudi kolone. V večini primerov je šlo za dovoljeno gibanje zaradi izvajanja športnih aktivnosti znotraj regije.

Na Gorenjskem je bilo po podatkih PU Kranj največ obiskovalcev na območju Gozda s Kriško goro, Ljubelja z Zelenico, v Kranjski Gori, Ratečah, Planici in Tamarju, pa tudi na Krvavcu, v dolini Drage in na Pokljuki.

Med drugim so se na povečan obisk čez vikend zaradi rekreacije v naravi na območju Završnice posebej pripravili v Občini Žirovnica. Kot je navedeno na spletni strani občine, na območju Završnice ob koncu tedna ugotavljajo prekomerno druženje oseb in problem parkiranja in oviranja prometa ter dostopa intervencijskim službam.

Zaradi slabšega vremena manj ljudi

Zato so se minuli teden dogovorili, da bodo za čas vikenda najprej uredili dodatne prostore za parkiranje in nato v primeru polnih parkirnih mest omejili dostop v dolino Završnice. Izjeme so stanovalci, dostava hrane in nujne storitve. Bližnje stanovalce prosijo, da prihajajo v Završnico peš, vse pa, da upoštevajo navodila občinskih redarjev, gasilcev in policije, je navedeno na spletni strani občine.

Ker je vreme danes slabše kot v soboto, tako velikega obiska priljubljenih izletniških in pohodniških točk danes ni pričakovati.

Agencija RS za okolje je sicer za jugozahodni del Slovenije izdala oranžno vremensko opozorilo, saj bodo po napovedih do ponedeljka opoldne najmočnejši sunki burje predvsem v Vipavski dolini lahko dosegali hitrost med 100 in 120 kilometri na uro.